FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/Angelos Tzortzinis

Fyra miljarder betalas till Grekland

I ett pressmeddelande från finansministermötet heter det att ministrarna "noterar med tillfredsställelse" att sparprogrammet går framåt som planerat. Samtidigt konstateras ändå att mycket återstår.

"Betydande fortsatta insatser behövs under de närmaste veckorna för att fullt implementera de tidigare åtgärder som krävs för nästa utbetalning. Särskilt måste de nödvändiga reformerna inom administrationen göras för att förbättra effektiviteten inom den offentliga sektorn, samtidigt som den minskas", skriver eurogruppen i sitt uttalande.

Utbetalningarna sker i omgångar, där 4 miljarder euro betalas ut så fort som nödvändiga formella beslut fattats av de medlemsstater där sådant krävs. Ytterligare 1 miljard väntar sedan i oktober, om ytterligare krav har uppfyllts, uppges i pressmeddelandet.

Grekland stapplar vidare med sitt sparprogram

Samtidigt som euroländernas finansministrar sammanträdde i Bryssel för att bedöma reformframstegen i Grekland tog sig tusentals offentligt anställda i Aten ut på gatorna för att demonstrera. De motsätter sig de budgetnedskärningar som finansiärerna kräver.

Grekland har på sistone haft problem med att krympa sin dyra offentliga sektor. En central del av sparprogrammet går ut på att överföra 25 000 anställda till en arbetskraftsreserv där de inom loppet av ett år antingen ska flyttas till andra jobb eller sägas upp.

– Ta era PM och dra åt helvete härifrån, sjöng demonstranterna för EU och internationella valutafonden IMF.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) säger att Grekland trots problemen har gått vidare med sparprogrammet. Hon tror inte att landet snart står inför en ny skuldsanering.

– Jag tror inte att man skriver ner mer av de offentliga skulderna. Jag tycker att det har gjorts mycket positivt i Grekland, men visst finns sådant som inte har framskridit såsom önskat. Eurogruppen skulle på måndagskvällen ta ställning till om Grekland gjort tillräckligt får att få nästa låneutbetalning.