Satu Veikas med döttrarna Jade (längre) och Kia är vana vid att ta bussen till Vanda. Mamma Satu önskar att hon hade bil så hon kunde ta sig till jobbet lättare. Foto: Jannica Luoto.

Arbetsresan en paus i jäktandet

Även om alla inte använder sina arbetsresor till att bidra till en bättre värld kan den dagliga färden göra den egna vardagen lite behagligare. De resenärer som Hbl träffar föredrar traditionella färdmedel.

Pipsa Koponen som sitter i Kampens terminal för långfärdsbussar och väntar på en vän är nöjd med att det är sommar. Nu slipper hon använda arbetsresan från Degerö till Mejlans till att sitta i bilköer och kan i stället cykla. Resan från hemmet till jobbet tar ungefär lika lång tid oberoende av transportform: 45 minuter. Sammanlagt lägger hon ungefär 7,5 timmar per vecka av sin tid på att ta sig till och från jobbet.

– Visst är det ganska mycket, det tar en ganska lång tid av ens liv. Men å andra sidan så motionerar jag ju på samma gång.

För henne är det samma rutt varje dag – den snabbaste och rakaste.

– Det är ganska tungt när man cyklar. Jag försöker cyklar lugnt, så att jag inte blir så svettig.

Tåget ger arbetsro

De 55 minuter som resan från Karis till Böle tar i anspråk är värdefull tid för Paavo. Han har pendlat med tåg så länge att han inte störs av att det inte går så mycket tid till att pendla. Han utnyttjar tiden till att jobba.

– Att åka tåg är ett av de bästa sätten att färdas om man kan använda sin bärbara dator. Här har jag arbetsro. Det är inspirerande att se hur landskapen byts utanför fönstret.

Trots att bussresan till och från jobbet ger möjlighet till en lugn stund för att lyssna på radio skulle Vandabon Satu Veikas helst slippa bussresorna.

– Om jag hade möjligheten att köra bil skulle jag göra det. Då skulle jag inte vara beroende av busstidtabellerna.

Drömmer om skoterkort

Precis som Pipsa Koponen lyssnar Roope Niemi främst på musik när han tar sig till och från skolan i Kyrkslätt. Färden som inte tar längre än 10–15 minuter brukar inte vara mer än en kort paus i vardagsstressen.

– Skolresan går bra, men det är irriterande hur svårt det är att ta sig till kompisarna om kvällarna. Jag vill inte gå så långa vägar.

Ibland får han skjuts av sina vänner. På önskelistan står det egna skoterkörkortet så att han själv kunde ta sig dit han vill utan att förlita sig på kompisarna.

Också inne i centrum av Helsingfors, där kollektivtrafiken borde fungera bra, finns det saker som kunde förbättras för att göra arbetsvägen lättare. Pipsa Koponen tycker att fotgängarna och cyklisterna borde ha lättare att inte vara i vägen för varandra.

– Cykelvägarna borde vara bättre och det borde vara lättare att ta sig runt staden med cykel. Nu går människor på samma ställe där man cyklar.