Foto: Cata Portin. Blanccos vd Kim Väisänen säger att hans företag är bättre skyddat mot amerikanska säkerhetstjänsters påverkan än konkurrenterna i USA.

Finländskt IT-företag pressas inte av USA

USA:s marknad lockar finländska datasäkerhetsföretag. I ljuset av NSA-avslöjandena är det en fördel att inte komma från USA, anser dataraderingsföretaget Blanccos vd Kim Väisänen.

Finländska Blancco säljer verktyg som permanent raderar data från servrar, datorer, smartphones och USB-minnen. Bland annat försvarsalliansen Nato, EU-kommissionen, flera centralbanker och IT-jätten IBM köper produkter av det globalt marknadsledande företaget.

– I USA finns det aktörer med trebokstaviga namn som använder våra produkter, formulerar vd Kim Väisänen.

Han kommenterar inte om USA:s nationella säkerhetstjänst NSA, vars omfattande övervakning av internet- och mobiltrafiken Edward Snowden avslöjade, finns bland kunderna. Underrättelsetjänsten CIA och den federala polismyndigheten FBI är två andra kända "trebokstavsorganisationer" i USA.

Väisänen säger att han inte alls skulle bli förvånad om det visade sig att amerikanska företag som Microsoft eller Google pressats till att bygga kryphål i sina produkter och på det sättet hjälpa NSA med övervakningen.

– Det är en fördel för Blancco att vi inte kommer från USA utan från ett litet och neutralt land.

Blancco tömmer Natos datorer
  • Blancco säljer produkter som raderar hela eller delar av innehållet på servrar, datorer, smartphones och USB-minnen. Informationen kan inte återskapas med någon existerande teknik.
  • Företaget grundades i Joensuu 1997 och har i dag kontor i 13 länder.
  • Bland kunderna finns Nato, EU-kommissionen, centralbanker, IBM samt "aktörer med trebokstaviga namn" i USA. Blancco är globalt marknadsledande inom dataradering.

Tekes och NSA

Blancco är ett av företagen som deltagit i Utvecklingscentralen för teknologi och innovationer Tekes sjuåriga program där man utvecklar säkerhetslösningar för den internationella marknaden. Utöver Blanccos raderingsverktyg har företagen i programmet utvecklat till exempel krypterade USB-minnen och testsystem för säkerhetsnivån av information.

I samband med programmet ordnade den amerikanska företagskuvösen Chesapeake för ett tiotal finländska företag utbildning om hur man kommer in i USA:s säkerhetsbransch. En viktig finansiär bakom Chesapeake är säkerhetstjänsten NSA. Tekes berättar inte vilka företag som deltog i utbildningen.

Blanccos Kim Väisänen känner inte till Chesapeake och säger att Blancco inte samarbetar med inkubatorn.

Enligt Väisänen har ingen aktör försökt pressa Blancco till att lämna kryphål i sina produkter. Han hänvisar till att "trebokstavsorganisationerna" själva använder produkterna och därför vill att de fungerar.

– Det är långsökt att någon skulle pressa oss. Vi jobbar med dataradering och det kan man alltid göra med slägga, även om det varken är sofistikerat eller smart.

Väisänen säger att han ibland får frågor om inte Blanccos produkter kan användas i fel syfte. Enligt honom finns det en teoretisk risk för det, men det vanligaste problemet är att någon av misstag raderat data från fel dator. Då finns det ingen möjlighet att få tillbaka informationen.

Svårt att säga

Utgångspunkten, också när det kommer till datasäkerhet, är att Finlands lag gäller i Finland och USA:s i USA. Det är ändå svårt att säga om finländska IT-företag är mer skyddade för säkerhetstjänsters påverkan än amerikanska företag, säger Antti Kiuru, datasäkerhetsexpert på Kommunikationsverkets datasäkerhetsenhet Cert-fi.

Enligt Kiuru krävs det mer information om olika länders säkerhetstjänster för att kunna uttala sig om eventuellt samarbete mellan dem och IT-företag.