En skadad Mursianhängare betraktar en protest till stöd för den avsatte presidenten utanför Cairo universitet. Foto:EPA/Yahya Arhab.

Egypten: Många döda, men vem sköt?

Efter en lång, och orolig, natt i Egypten fanns på lördagen många obesvarade frågor. Vem höll i vapnen när minst 37 människor dödades?

Över 1 100 människor skadades också i de oroligheter som bröt ut i fredags, då anhängare till Muslimska brödraskapet demonstrerade i flera städer mot att presidenten Muhammad Mursi avsatts.

På lördagen utlovade en allians av islamistgrupper, bland dem brödraskapet, fortsatta demonstrationer. De stora rörelserna manar till fredlig protest, men i Kairo vittnar många om att Mursianhängare gått bärsärkagång.

En ny islamistorganisation, Ansar al-Sharia i Egypten, kallar dessutom avsättningen av Mursi en "krigsförklaring mot dess tro". I ett uttalande på internet säger Ansar al-Sharia enligt Reuters att man börjat samla vapen och träna sina medlemmar, och lovar att strida för införandet av islamisk lag.

Försvarar ingripandet

Aktivister på Tahrirtorget på lördagen försvarar ännu, viftande med landets flagga, militärens ingripande mot Mursi.

En ung man som presenterar sig som Muhammad säger till TT:s utsände att han stöder oppositionella Tamarrud som drev på protesterna.

- Du vet, när Mursi blev vald slöts ett kontrakt om att han skulle arbeta för att alla egyptier skulle få det bättre.

- Men det bröts. Inget av de löften han utfärdade levde han upp till.

Demonstranten jämför Mursi med en skollärare, eller en busschaufför, som fått i uppgift att styra arabvärldens folkrikaste land, en uppgift långt utöver hans kompetens:

- Egypten är ett för stort land för den mannen.

... men armén prövas

Att militären, som förra gången den tog över makten begick övergrepp och själv blev föremål för slagord från Tahrir, kan göra en vana av att avsätta presidenter tror han inte. Om så sker, kommer nya protester.

På lördagen begravdes fyra brödraskapare som sköts ihjäl i skottväxling vid Republikanska gardets högkvarter.

I andra fall pekas islamister ut som de som tagit till övervåld.

Hind Taha, som såg sammanstötningar i stadsdelen al-Manyal från sitt fönster, säger till AFP att hon såg "skäggiga män" — i allmänhet islamister — med skjutvapen, bland annat uppe på ett moskétak.

På Qasr al-Aini-sjukhuset sade en läkare på lördagen att dödsoffren kom in med skador av skarp ammunition, och att många skjutits "från hög höjd".

Under de senaste dagarna har det också förekommit våldshändelser på Sinaihalvön. Fyra militära posteringar uppges ha beskjutits. En präst, en soldat och fem poliser har skjutits ihjäl.