Foto: Lehtikuva/Trondh H. Trosdahl

Tuomioja: Det är en militärkupp

Få makthavare vill kalla interventionen i Egypten en militärkupp, men utrikesminister Erkki Tuomioja är av en annan uppfattning.

– Om det ser ut som en militärkupp och luktar som en militärkupp, varför inte kalla det för en militärkupp, säger Erkki Tuomioja. 

Få av världens makthavare vill ta ordet kupp i sin mun, eftersom det skulle innebära grava politiska konsekvenser. 

Bland annat skulle USA tvingas avbryta sitt stöd till den USA-vänliga egyptiska armén. President Barack Obama har inte heller gjort några uttalanden om att Mursi ska återinföras.

Sådana betänkligheter har inte Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja.

Utrikesminister menar att det tar tid för den demokratiska processen att få fäste i ett land som haft diktatur under så många decennier, men att en militärkupp inte är någon lösning.

– Det bästa vore att utlysa nyval där alla delar av det egyptiska samhället är inkluderade, även det muslimska brödraskapet.

Utvecklingen ser han som bekymmersam och han hoppas att Mursis anhängare lyssnar till de uppmaningar som brödraskapet gått ut med om fredliga protester för att undvika våld.

– Den tillfällige presidenten Adli Mansur är ett oskrivet blad och har kopplingar till den gamla regimen, säger Tuomioja och påpekar att militären strävar efter att behålla sina långtgående privilegier men inte har några svar på hur de ska tackla Egyptens svåra ekonomiska problem.