Ett Aeroflot-flygplan på Moskvas flygplats. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Besvikelse i USA över Snowdenflykt

Han tros ha lämnat Hongkong på Pekings uppmaning och tycks ha försvunnit från omvärldens radar med Moskvas goda minne. Edward Snowdens flykt undan rättvisan i USA har antagit storpolitiska proportioner.

Snowden som ska ha sökt asyl i Ecuador väntades vid lunchtiden i dag flyga med ett plan från Moskva till Havanna. Men enligt vittnesuppgifter och ryska säkerhetskällor fanns han inte med på planet. Enligt andra källor hade han sannolikt lämnat Ryssland redan tidigare, och i så fall lyckats smita ut ur omvärldens strålkastarljus. Det bör inte ha kunnat ske utan ryska myndigheters medgivande.

Enligt USA:s utrikesminister John Kerry får det konsekvenser för USA:s relationer med Ryssland och Kina om de båda länderna medvetet har ignorerat USA:s begäran om att få honom utlämnad.

Indraget pass

Snowden är preliminärt åtalad i USA och efterlyst för bland annat spioneri och stöld av statlig egendom, sedan han avslöjat detaljer om säkerhetsmyndigheten NSA:s övervakning av internationell telefon- och internettrafik. Han begärdes utlämnad från Hongkong i förra veckan men flög därifrån till Moskva i söndags. USA har dragit in Snowdens pass, men trots skarpa markeringar inte lyckats få den ryska regeringen att gripa honom.

Kerry kallade det enligt nyhetsbyrån AFP "en stor besvikelse" och sade att det är "djupt bekymmersamt" om Ryssland och Kina agerat utan hänsyn till USA:s begäran.

Förbluffande

Även Hongkong har fått skarp kritik från USA för att Snowden tilläts bege sig därifrån, även om flertalet iakttagare tror att Kina låg bakom beslutet. Många är förbluffade över utvecklingen:

- Jag trodde faktiskt att Kina skulle se det här som en chans att förbättra relationerna och utlämna honom till USA, säger ordföranden i senatens underrättelseutskott Dianne Feinstein till nyhetskanalen CBS.

"Förräderi"

Enligt Kerry, som uttalade sig under ett besök i New Delhi, har Snowden förrått sitt land. Men Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño är av annan åsikt:

- Det har talats om förräderi. Men man måste fråga sig vem som har förrått vem, sade han vid en presskonferens i Hanoi.

Patiño hänvisade till asylansökan där Snowden säger att USA avlyssnar merparten av all kommunikation i världen. Utrikesministern säger att USA därmed inte bara kränker sina egna medborgares rättigheter utan rättigheterna för alla människor i hela världen.

Snowden har enligt Ecuador sökt asyl i landet och det har antagits att han skulle flyga vidare dit från Kuba.

Artikeln har uppdaterats.