En diplomatbil från Ecuadors ryska ambassad stod vid Sjeremetievo-flygplatsen t i Moskva strax efter att Edwarden Snowden stigit av flyget från Hongkong.

Snowden söker asyl i Ecuador

NSA-läckan Edward Snowden söker asyl i Ecuador, berättar landets utrikesminister på Twitter. Ecuadors ambassadör träffar idag Snowden på Sjeremetievo-flygplatsen i Moskva.

Edward Snowden, som avslöjade USA:s internet- och telefonövervakning, söker asyl i Ecuador. Det uppgav Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino på Twitter sent på söndagen. Snowden såg därmed ut att undgå utlämning till USA åtminstone tills vidare.

På söndagen anlände Snowden från Hongkong till Moskva, där han försvann från offentligheten genast när planet landat på Sjeremetievo-flygplatsen. Senare avslöjades det att han träffade Ecuadors ambassadör på flygplatshotellet.

Moskva var alltså bara en mellanetapp på Snowdens resa. Han väntades fortsätta till Kuba, sannolikt på måndagen, och därifrån vidare till Ecuador.

Snowden höll sig länge gömd i Hongkong, där man lät honom resa trots USA:s häktningsorder.

Att Snowden lämnade Hongkong kom som en överraskning för USA, där han åtalas för bland annat spionage.

– Det här är en chock. Jag trodde att han skulle stanna här och kämpa till slutet. USA:s regering är rasande, säger juridikprofessorn Simon Young vid Hongkongs universitet.

Snowden har läckt uppgifter om brittiska och amerikanska it-underrättelseprogram till den brittiska tidningen The Guardian sedan början av juni.

USA tänker förhandla

Myndigheterna i Hongkong har meddelat att de inte hade någon anledning att hindra Snowden från att resa och att allt skedde lagligt och Snowden lämnade Hongkong frivilligt. Enligt Hongkongs regering uppfyllde de amerikanska utlämningsdokumenten inte Hongkongs lagstiftning.

– Eftersom Hongkongs regering inte har tillräckligt med information för att behandla häktningsordern finns det inga lagliga grunder att hindra Edward Snowden från att lämna Hongkong, sade regeringen i ett uttalande.

Ryktena om vart Snowden var på väg florerade under dagen. Det fanns gissningar om att han var på väg till Venezuela, Ecuador eller Island.

USA vill ställa Snowden inför rätta, och landets justitieministerium har meddelat att man förhandlar om en utlämning med det land som tar emot Snowden.

"Vår tids värsta skurk"

Hongkong kräver också USA på svar om tidningsuppgifter om att USA:s säkerhetstjänst NSA har spionerat på kinesiska mobiloperatörer och på Tsinghua universitet i Peking.

I en Hongkong-baserad tidning berättade Snowden att NSA hade samlat information om miljontals textmeddelanden och brutit sig in i universitetets datasystem.

Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua kommenterade i fördömande ordalag uppgifterna om det amerikanska spionagets omfattning.

– De här uppgifterna är mycket oroväckande. De visar att USA, som länge har försökt spela offer i cyberattackerna, är vår tids värsta skurk, skrev Xinhua.