Sju personer omkom vid vatten under midsommaren. Foto: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Midsommaren har krävt femton liv

Femton personer har omkommit under midsommaren. Sju av dem dog i trafikolyckor, sju drunknade och en föll offer för ett våldsdåd. Bara i ett av fallen, en drunkning i Raseborg på midsommaraftonen, var offret en kvinna.

En man som skadats i en trafikolycka natten mellan lördag och söndag i S:t Michel dog senare på sjukhuset.

En ung man från Björneborg omkom på lördagskvällen i en fyrhjulingsolycka i Lavia i Satakunta. Mannen åkte av vägen med fyrhjulingen, som sedan välte. Polisen misstänker att alkoholen hade del i olyckan.

På lördag förmiddag åkte två unga män av vägen och omkom i Kuhmo. Bilen åkte ut i skogen och voltade flera varv.

Sent på midsommaraftonen omkom en man sedan han blivit överkörd av ett tåg i Oulainen i Norra Österbotten.

På midsommaraftonen i Rautalampi i Norra Savolax tappade en ung man kontrollen över sin bil och en passagerare omkom. Föraren misstänks för grovt rattfylleri.
I Imatra omkom en ung man då han körde på en lyktstolpe.

I torsdags kväll drunknade en äldre man vid sin sommarstuga i Nådendal. Samma kväll hittades en livlös gammal man på stranden vid sin stuga i Luhanka i Mellersta Finland.

I Lojo påträffades en medelålders man död på badstranden på midsommaraftonen.

På lördagen drunknade en 74-årig man på en sommarstuga i Kuopio. En annan man drunknade i Pargas och i Raseborg drunknade en äldre kvinna under en simtur.
I går rapporterade polisen om en man som antogs ha drunknat i Lieksa redan på fredagen och en man som antagligen dräpts redan på torsdagen i Villmanstrand.

Mycket rattfylleri

Rörliga polisen uppger att ett stort antal rattfyllerister åkte fast i helgen.

– Ibland har det kommit flera anmälningar om samma bilist. Folk är aktiva och vi har blåstestat många förare, sade överkonstapel Asko Meriläinen.

Polisen fick på flera håll rycka ut oftare än under en vanlig helg. Till exempel i Päijänne-Tavastland fylldes polishäkten av personer som var mycket berusade.

Polisen har inte fått några anmälningar om allvarliga våldsbrott. I Lohiranta semesterby i Sonkajärvi i Norra Savolax avlossades två skott, men ingen skadades.

I Hyrynsalmi och Kuhmo i Kajanaland och förekom skogsbränder. Den ena hade startat från en midsommarbrasa, den andra från en öppen eld. 

Artikeln har uppdaterats.