Foto: Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa

Kring tvåhundra drunknar varje år

Det vanligaste finländska drunkningsoffret är en medelålders man som under sin fritid rör sig med en mindre båt på en insjö och under påverkan av alkohol ramlar över bord.

De senaste tio åren har en klar majoritet av dem som drunknat, över 80 procent, varit män. De flesta drunkningsolyckorna inträffar i insjöar, och vid tre av fem olycksrelaterade dödsfall har offret varit påverkat av alkohol.

Antalet drunkningsolyckor är varje år kring tvåhundra. Sommarmånaderna – och vanligen speciellt midsommarhelgen – är den mörkaste tiden i statistiken.

Hjälp!

Det ser nödvändigtvis inte ut såsom man skulle kunna förvänta sig när en person håller på att drunkna. Det är sällan som på film – offret plaskar och viftar knappast med armarna och kan heller inte alltid ropa på hjälp.

När du upptäcker att någon är i fara, gör följande:

1. Kalla genast på hjälp (ring 112), innan du försöker hjälpa offret.
2. Lugna offret genom att berätta att hjälp är på väg. Det ger offret en känsla av trygghet och krafter att orka ännu lite till.
3. Leta efter något hjälpredskap, gärna något som flyter.
4. Närma dig offret försiktigt men snabbt. Håll hjälpredskapet mellan dig och offret och räck det till personen om hen är nära stranden. Redskapet kan också kastas ut till offret. Hjälp offret till stranden och ge första hjälpen.

Röda korset har mera information om hjärt- och lungräddning vid drunkning.

Barn och vatten

Barnläkaren och bloggaren Cecilia Chrapkowska skriver om vikten av att vara ytterst vaksam när barn är nära vatten. Hon konstaterar att en väldigt liten mängd vatten räcker för att ett litet barn ska drunkna, och att hundraprocentig uppsyn är nödvändig.

Dessutom understryker hon följande:
1. Barn skriker inte när de ramlar i vattnet.
2. Barn ska alltid bära flytväst med krage nära vatten.
3. En person ska ansvara för vaktandet om flera vuxna närvarar.
4. Lär barnet simma