Foto: Lehtikuva/Jarmo Mela

I Sverige hade Louko varit utan jobb

Hade Esbodirektören Olavi Louko jobbat i Sverige hade han tvingats avgå. Det säger juridiska experter i Sverige till Hbl.

– Nej, det skulle aldrig gå i Sverige.

Det är den spontana reaktionen hos Claes Sandgren, professor i civilrätt, när Hbl ringer upp för att höra vad han har att säga om fallet Olavi Louko och det faktum att Louko får sitta kvar som teknisk direktör i Esbo trots domen om mutförseelse.

Claes Sandgren, som också är ordförande för Institutet mot mutor, säger att det vanliga i Sverige är att en person som är misstänkt för mutor möjligen kan sitta kvar under den tid som förundersökningen pågår, men går fallet till åtal är det dags att avgå.

Och blir det fällande dom är saken klar.

– Om man döms för mutförseelse ska man inte kunna sitta kvar i Sverige, säger Claes Sandgren.

Han menar att det ytterst är en fråga om demokrati.

– Det handlar ju egentligen om förtroendet för den kommunala demokratin. Jag tycker man ska ställa frågan: Hur ser medborgarna på till exempel den här chefen (Louko, red:s anmärkning)? Har man förtroende för honom och finns det legitima skäl att tro att medborgarna är tveksamma? Då tycker jag han ska avgå. Även om han är bra på många sätt, så skadar det tilltron till kommunens verksamhet och ytterst demokratin.

Hur borde ledamöterna i fullmäktige resonera?
– De som sitter i kommunfullmäktige ska inte fråga sig, vad tycker jag? De ska i stället fråga sig, vad tror jag att medborgarna tycker, därför att de i fullmäktige kanske känner direktören och tycker att han är jättebra.

Claes Sandgrens bedömningar delas av Lena Marcusson, professor emeritus i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Hennes svar är lika klart som Sandgrens när hon hör om fallet Louko. I Sverige skulle han inte kunna ha kvar jobbet.

– Det låter inte rimligt att han kan sitta kvar på en sådan post. Jag har väldigt svårt att se att det skulle accepteras i Sverige.
Varför?

– Därför att det är ett sviket förtroende. Han har inte längre trovärdighet att företräda kommunen, säger Lena Marcusson.

Flera fall i Sverige
Också i Sverige har det funnits en hel del uppmärksammade mutfall.

Lena Marcusson har till exempel nyligen suttit i en granskningskommission, vars uppgift varit att utreda om det finns en speciell grogrund för mutor i Göteborg efter att en stor mutskandal avslöjades för tre år sedan.

Och Claes Sandgren nämner bland annat härvan kring Malmös starke man Ilmar Reepalu, som misstänktes för tagande av muta, men som friades i både tingsrätten och hovrätten. Han satt på kvar på sin post under åtalet och fick utstå mycket kritik för det.

Ett annat fall som Sandgren nämner handlade om bygget av idrottsarenan Friends Arena i Solna.

Där fälldes stadsdirektören Sune Reinhold för mutor. Han valde dock att avgå redan under förundersökningen.

Också Lars Erik Salminen, kommunalråd i Solna, avgick i samma härva efter att åtal väckts även mot honom. Salminen friades senare.