Vasaprofessor: Etiken och moralen har satts ur spel

Klappjakt eller väljarförakt? Det är frågan i Esbo där de förtroendevalda väntas ta ställning fallet Olavi Louko genast efter semestrarna.

 – Politikerna borde tänka på hur väljarna ser på saken, säger professor Ari Salminen vid Vasa universitet.


Tekniske direktören i Esbo Olavi Louko är nu dömd för mutförseelse också i Helsingfors hovrätt. För två år sedan dömde tingsrätten Louko till 40 dagsböter. Hovrätten lade på ytterligare 20 dagsböter. Louko betalar sammanlagt 15 000 euro.

Det är möjligt att domen ännu prövas i Högsta domstolen. Det beror på om Louko vill överklaga och om HFD låter honom göra det. Först efter det har domen vunnit laga kraft.

Louko fälldes för Lapplandsresor 2004–2008 som betalats av olika byggföretag. Louko reste med sin fru. Medan Louko själv inte alls förstår beskyllningarna har både tingsrätten och hovrätten betraktat det hela från en utomståendes synvinkel.

Böterna är i förhållande till de erhållna förmånerna. Enligt hovrätten borde Olavi Louko ha insett att hans agerande äventyrar förtroendet för myndigheters opartiskhet.

Esbo stads ledning och de flesta förtroendevalda har reagerat likadant båda gångerna. För två år sedan sade stadsstyrelsens dåvarande ordförande Saija Äikäs-Idänpää-Heikkilä (Saml) att tingsrättens dom inte föranleder några åtgärder.

Tongångarna är likadana i dag. "Man ska inte överdramatisera" och "man väntar och ser" om Louko överklagar till HFD. Också Kurt Bymans (Sannf/ob) motiv har ifrågsatts.

Det var Kurt Byman som startade utredningen kring Olavi Loukos bjudresor. Byman anser fortfarande att Louko bör avgå.

Enligt Olavi Louko har han bara arbetat enligt de riktlinjer som Esbo stads ledning spikat.

När Hbl ringer upp professor Ari Salminen vid Vasa universitet för en kommentar säger han att det han vet om fallet grundar sig på uppgifter i medierna.
– Men det verkar som att riktlinjerna ändå saknas eller är grumliga. Om Louko har diskuterat resorna på förhand med sina chefer så måste också cheferna fråga sig om de har handlat rätt, säger Salminen.

"Allvarlig sak"

Hovrätten konstaterar att Olavi Louko är en central person när Esbo stad förhandlar om byggprojekt värda hundratals miljoner euro. Till Hbl säger Olavi Louko att hovrätten tydligen söker en lägsta gräns för vad som är godtagbart.
– Det är inte bra om man varje gång måste gå till domstolen med gränsdragningarna, säger Ari Salminen.

Han påminner att höga tjänstemän och politiker ska visa exempel. Funderingar kring etik och moral borde alltid göras på förhand. Om så inte sker står man inför efterhandskonstruktioner.
– Hela kommundemokratin bygger på att väljarna ska kunna lita på de förtroendevalda och systemet.

I maj 2011 gjorde Esbofullmäktige en klar markering. Politikerna bestämde med siffrorna 51–10 att Olavi Louko kan fortsätta. Nu har Kurt Byman startat en namninsamling för att kunna sammankalla ett nytt extra möte om Loukos ställning.

Blir det fullmäktigemötet av så är det efter sommarsemestrarna. Louko kan ansöka om besvärsrätt fram till den 6 augusti. Byman säger att han nu har 10 av de 19 namn som behövs. Till tidningen Länsiväylä säger Pia Kauma (Saml), ordföranden för fullmäktiges förhandlingsdelegation, att det inte behövs en ny omröstning eftersom hovrättens dom knappt avviker från tingsrättens.

Bland Esbopolitikerna finns många som anser att Byman med sina ständiga överklaganden orsakat Esbo stad miljonförluster.

På internets debattforum och tidningars kommentarsfält är många stadsbor förundrade över Esbopolitikernas väljarförakt. "Så våra förtroendevalda står över lagen?", är en vanlig fråga.

Det är alla överens om att processen varit alltför utdragen.
– Det här är en allvarlig sak, säger professor Ari Salminen.

Fakta
• En gärning kan bli straffbar som mutförseelse om en tjänsteinnehavare, arbetstagare eller förtroendevald för egen eller någon annans räkning tar emot eller godtar en gåva eller någon annan förmån så att förfarandet är ägnat att minska förtroendet för tjänsteutövarens opartiskhet (Strafflagen 40:3§).

 

Läs mera
• Epäeettisestä tuomittavaan: korruptio ja hyvä veli -verkostot Suomessa. Vaasan yliopiston julkaisuja, selvityksiä ja raportteja 182.
• Enligt forskarna Ari Salminen och Venla Mäntysalo är bästa broder-nätverken en del av den dolda korruptionen. De förvränger bland annat konkurrensen och det finns gott om problematiska nätverk i Finland.