Foto: Tor Wennström

SFP:s fotfolk hyllar kung Carl – hoppas på Krista

Partidagen ger Carl Haglund toppbetyg för hans första år på SFP-tronen. Men inte ens kungen fixar allt ensam. Fältet vill att en rikskändis ska ställa upp i EU-valet, som Krista Siegfrids – eller hennes mamma.

BORGÅ – Det är väldigt viktigt att han vet att man inte behöver förändra hela världen på en gång. Han är ju rätt ung och då ska man lyssna till de äldre, men det gör han säkert.

Det säger SFP-eminensen, ex-försvarsminister Elisabeth Rehn om SFP-ordföranden, försvarsminister Carl Haglund. Rehn ger Haglund betyget "väldigt bra" och "plusplus" för hans första år på SFP-tronen och på försvarsministerposten.

– På ministeriet ramlade det en väldig börda över honom, men han har lyckats ta hand om både ministeriet och partiet, säger Rehn.

Delegaterna på SFP:s partidag i Borgå är överlag samstämmiga i fråga om Carl Haglunds första år i partitoppen. Också inom Svenska kvinnoförbundet som stödde Anna-Maja Henriksson i ordförandekampen förra året får Haglund högt betyg.

– Jag är nöjd, han har skött sig bra. Han har fått mycket synlighet och klarat sig bra i tv-debatter, säger Christina Yrjölä-Lindgren.

Partifältet är så imponerat av sin nya ledare att delegaterna har svårt att hitta svagheter hos honom.

– Jag gillar hans drive. Han jobbar för att vara synlig, säger Dick Carstens från SFP i Hangö som gick med i politiken för mindre än ett år sedan.

Siv Sundberg från SFP i Jakobstad har ett betydligt längre perspektiv, men hon drar ganska liknande slutsatser.

– Calle har klarat sig över förväntan, han har vuxit med uppgiften och visat att han är en partiordförande. Han har varit klar och tydlig och vågat ta ställning. Det är inte så lätt när man kommer in i regeringen utanför riksdagen, säger hon.

Sundberg förenar Haglund med flera dygder.

– Han säger att man ska vara ärlig och ödmjuk, kunna medge att det här klarade vi inte riktigt bra. Det är viktigt med ärlighet och ödmjukhet men ändå beständighet.

Liksom Kvinnoförbundet ställde sig Siv Sundberg bakom Henriksson och Jakobstad på förra partidagen.

– Vi tänkte att partiet skulle ha varit redo för en kvinna. Jag kan inte säga att jag är så förfärligt feministisk men man måste hålla på den ena om det finns två kandidater, säger Sundberg.

Ett år senare kan hon inte klaga.

– Ett år är en ganska kort tid, men det ser bra ut. Vi får se hur det går framöver, men hittills är vi nöjda.

Karismatisk eller inte

Satu Rönnqvist från SFP på Drumsö är imponerad av Haglunds karisma.

– Han passar bra som partiordförande. Han slår igenom i massmedierna, också på finska, han får fram sitt budskap. Det är ett stort plus att hans finska är flytande, säger hon.

Också Christina Yrjölä-Lindgren gillar Haglund, men helt fulländad är han inte.

– Kanske kunde han vara mera karismatisk, men det gäller de flesta politiker. Det gäller att få ut budskapet på ett karismatiskt sätt. Alde-ordföranden är en riktigt bra talare, säger hon.

Skotten Graham Watson är ordförande för SFP:s europeiska moderparti Alde, alliansen för liberaler och demokrater, och gäst på partidagen i Borgå. Budskapet i Watsons vassa, analytiska och roande tal till SFP är att partiet behövs för att stå upp mot Sannfinländarna i valrörelsen det närmaste året.

EU-valet är ett av de större samtalsämnena på partidagen. Eurokritikerna vinner mark i alla länder. SFP:s utmaning är att få ut budskapet att partiet ingalunda anser att EU är perfekt, men att det är bättre att påverka och förändra unionen inifrån än att protestera mot allt som kommer från Bryssel.

Valdeltagandet oroar

På den punkten kommer Carl Haglunds förmåga att argumentera övertygande att vägas mot eurokritikern Timo Soinis (Sannf) retorik. Och han kommer att klara det, tror delegaterna i Borgå.

– Vi måste vara lika tuffa på vårt eget sätt. Det finns många som tycker som vi. De måste nås av vårt budskap, säger Satu Rönnqvist.

Sannfinländarna vädrar morgonluft i och med att eurokritiken växer. De hoppas att eurodebatten ska höja valdeltagandet, vilket gör det svårare för SFP att behålla sitt mandat.

Hur ska SFP göra för att få väljarna att gå man ur huse till val?

– Det är inte världens enklaste sak. Folk tror att vi skickar massor av pengar till Grekland fast vi inte gör det. Där har SFP en utmaning, att få folk att rösta, säger Siv Sundberg.

SFP-delegaterna säger att kandidatlistan måste innehålla namn som appellerar åt många håll.

– Kanske det skulle vara bra med en popstjärna, som Krista Siegfrids, säger Siv Sundberg.

– Ja, eller hennes mamma, säger Satu Rönnqvist.