Carl haglund. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

Kommunreformen rev upp känslorna

SFP sitter i en regering som driver en kommunreform mot kommunernas bästa, anser Michael Luther från Korsholm. Han har tappat förtroende för SFP:s partiledning.

Det hettade till i partidagens politiska debatt då den långvarige SFP-politikern Michael Luther från Korsholm gick in på regeringens sätt att driva kommun- och vårdreformerna.

– Det är pinsamt att jag inte har förtroende för vad partiet gör i riksdag och regering. Regeringsprogrammet styr mer än partiprogram och beslut.

Carl Haglund replikerade med att SFP har sett till att sexpartiregeringens förslag om befolkningsunderlag på minst 20 000 personer trots allt är rimligare än vad det kunde ha varit.

– Hade det inte varit för oss skulle siffran vara ännu större.

Luther svarade att han upplever att det finns ett synnerligen brett missnöje och en djup klyfta mellan partiets fotfolk och partiledningen. Han accepterar inte dyra reformer som inte ger något mervärde.

– Partiledningens förmåga att lyssna till båda sidor kunde förbättras.

När Luther kallade reformen grundlagsvidrig skällde veteranpolitikern Ole Norrback ut honom för att kritisera partiledningen på ett sätt ”som inte är värdig ett seriöst parti”. Luther och Norrback var också oense om huruvida kommunerna har gjort någonting själva eller inte.

– Någon jävla ordning ska det vara i ett parti, dundrade Norrback.

Luther replikerade att man tydligen inte får föra en öppen dialog i SFP, vilket utlöste en ny Norrbackattack:

– Om du börjar dialogen med att säga att du saknar förtroende för partiledningen för att den inte lyssnar, om du börjar med en bredsida, får du leva med att få svar på tal, åtminstone av mig.

Ulla-Maj Wideroos tackade Luther för att han uttalade den kritik var existens hon vetat om i ett år, men som aldrig yppats när partiledningen besökt lokalavdelningarna.