Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Finländare häktad för delaktighet i upplopp

En finländsk man har häktats för inblandning i kravallerna i Husby. Mannen har ett långt brottsregister från förr och misstänks nu bland annat för mordbrand.

Den finländske mannen är den enda som häktats för upploppen i Stockholms förorter hittills. Mannen är finsk medborgare, bekräftar kammaråklagare Andreas Nyberg för Hbl.fi.

18-åringen är på sannolika skäl misstänkt bland annat för mordbrand. Han greps på bar gärning när han satte eld på k-märkta kulturbyggnaden Husby gård på tisdagskvällen.

- I det här fallet så konstaterade tingsrätten att det förelåg sannolika skäl för misstanke om mordbrand och att det fanns risk för fortsatt brottslighet och att han skulle förstöra utredningen på fri fot, säger Andreas Nyberg.

Minimistraffet för mordbrand är två års fängelse. 

Finländaren har en diger brottshistoria bakom sig trots sin unga ålder. Enligt Andreas Nyberg dömdes han både i maj och augusti 2011 i Svea hovrätt för rån, i Örebro tingsrätt för bland annat grov misshandel och våld mot tjänsteman i januari 2012 och i februari i år dömdes han bland annat för stöld och narkotikabrott.

Vad säger han själv?

- Han förnekar brott. I övrigt kan jag inte gå in på vad han säger.

Var mannen bor i Sverige kan Nyberg inte säga.  

Också en annan man hade begärts häktad, men han släpptes på fri fot. Mannen är dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt för brott. I hans fall bedömde tingsrätten att det inte finns risk för återfall och därför släpptes han. Mannen är ostraffad tidigare.

Den mannen utpekas av Andreas Nyberg som den som var i ledande ställning under upploppen. 

Texten är uppdaterad