"Dödsskjutningen en brutal överdrift av polisen"

I mitten av maj sköt polisen en 68-årig man till döds i hans lägenhet i Husby, enligt många startskottet till våldet. Brodern till mannens finska hustru kritiserar polisen.

Dödsskjutningen ses som en utlösande faktor för de våldsamheter som skakat Husby och andra förorter den senaste veckan.

Offrets hustrus bror Risto Kajanto, som bor i Ackas, säger att systern fortfarande är i chock. Det är även han.

– Jag kunde inte tro att det var sant, jag trodde på det först då jag läste om det i tidningen.

Kajantos systers man var portugis och liten till växten, en späd person som knappast kunde vara ett hot för någon. Paret var tillsammans i närmare fyrtio år och mannen var enligt Kajanto inte aggressiv.

Kajanto berättar om händelsen som enligt honom slutade i övervåld från polisens sida.

– Paret hade ätit på restaurang och när de kom ut var där ett gäng som hotade min syster. Hennes man gick för att hämta en kniv, för att skrämma dem. Han samlade på puukko-knivar, det var inte en machete som tidningarna skrev. Han steg ut på balkongen med kniven i handen och hoppades att gänget skulle försvinna.

Snart var poliserna på plats.

– Min syster och hennes man var inte säkra på att det verkligen var polisen som knackade på och vågade därför inte öppna dörren. De ropade att allt var okej, men polisen kom in med våld.
Kajanto vet inte om mannen då hotat polisen med kniven eller hur det gick till.

– De sköt honom i huvudet. Min syster är ögonvittne till det.

Systern befinner sig nu på ett hotell eller vårdhem tillsammans med en diakon. Kajanto har inte lyckas nå henne. Han har själv hört historien i andra hand från sin andra syster, bosatt i Finland.