Matt från den amerikanska delstaten Iowa är positivt inställd till det möjliga avtalet mellan USA och EU. Foto: Karl Vilhjálmsson

Frihandelsavtal mellan USA och EU på gång

Ett frihandelsavtal mellan USA och EU har varit på gång en längre tid, och snart ser det ut att förverkligas. Avtalet har stor ekonomisk betydelse och väntas öka bnp med en halv procent inom EU. Hos de finska konsumenterna skulle ett frihandelsavtal synas genom lägre priser.

– Vi är ganska nära faktiskt. Förhandlingarna borde börja i sommar och i bästa fall har vi ett frihandelsavtal mellan EU och USA i december 2014, säger Matthew Wood på amerikanska handelskammaren Amcham.

Om och när avtalet blir av kommer det att märkas som flera amerikanska produkter i våra butikshyllor. Det kan handla om allt från små saker som dagligvaror – hushållsprodukter och matvaror – till stora saker som bilar. Eftersom avtalet i praktiken skulle ge lägre produktionskostnader för tillverkarna, så skulle det också i förlängningen innebära billigare produkter för kunden.

– Priserna på vissa bilar kommer att gå ner. En amerikansk eller europeisk tillverkare kommer att kunna tillverka samma bil för båda marknaderna. De produkter som görs i USA och innehåller amerikanska komponenter blir billigare. Det gäller även sådana produkter som produceras globalt och säljs i både EU och USA, säger Wood.

Bättre jordnötssmör

I K-butiken i Kampen sträcker sig amerikanen Matt från Iowa efter jordnötssmöret som står i den amerikanska hyllan.

Han tycker det är bra att frihandelsavtalet är på gång och hoppas att det banar väg för fler och framför allt bättre produkter som finns i hemlandet.

– Produkterna som finns här är bara skräp, det är fel märken. Man kan fråga sig vem som köper sådant här och hur bra det egentligen säljer, ingen amerikan skulle köpa de här grejerna, säger han.

Han håller också tummarna för en rejäl prissänkning.

– Jag skulle nog komma hit oftare om de sänkte sina priser och tog in lite mer av "the good stuff". Det går åt två burkar jordnötssmör varje månad, det är det jag saknar mest från USA.

Läs mer i onsdagens Hbl.