Foto: LEHTIKUVA / OLAVI AHLFORS

USA:s ekonomi mår bättre

Ekonomin går allt bättre i USA, men det är för tidigt att jubla. I framtiden spökar både inflation och en allt äldre befolkning. EU kan inte heller räkna med draghjälp från USA.

Värdens två största ekonomier gick åt var sitt håll i fjol. Ekonomin växte på andra sidan Atlanten medan den krympte inom EU.

– Trenden kommer att fortsätta. Vi ser flera tecken på att det går bättre i USA säger chefsanalytiker Jonny Bo Jakobsen vid Nordea.

Trots den politiska förlamning som råder i Washington har den ekonomiska återhämtningen visat sig vara anmärkningsvärt framgångsrik. Genom olika skattehöjningar och nedskärningar i inhemska och militära program har regeringens kassakistor börjat fyllas på igen.

Samtidigt har budgetunderskottet i USA har minskat från 1,1 biljoner till 642 miljarder dollar på ett år, vilket betyder att underskottet blir 4,0 procent av BNP, mot 7,0 procent 2012.

Ett annat positivt tecken är att bostadsmarknaden äntligen har börjat återhämta sig.

Jakobsen betonar ändå att många problem återstår. Ett av dessa är den höga arbetslösheten som trots återhämtningen är närmare 8 procent.

Kan EU få draghjälp när det går bättre i USA?

– Givetvis påverkas den globala ekonomin positivt, men EU måste lösa sina problem på nationell nivå, säger Jakobsen.

Läs mer i onsdagens Hbl.