Minst elva bilar stacks i brand natten till tisdagen i Husby. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FREDRIK SANDBERG / SCANPIX SWEDEN

Tid finns att rädda Helsingfors från upplopp

Polisen har svårt att få slut på upploppen i Stockholmsförorten Husby. Också I Helsingfors följer politikerna läget med oro, men säger att det finns tid att stoppa en liknande utveckling här.

Minst elva bilar stacks i brand natten till tisdagen i Husby. Polisen hade satt in extra beredskap eftersom man befarade att oroligheterna från natten innan skulle upprepas, men det räckte inte.

Uppemot 200 ungdomar deltog i den andra nattens kravaller och både polis och brandmän möttes av stenregn när de ryckte ut. Oroligheterna spred sig också till Fittja.

Det här är en utveckling som politikerna i Finland följer med oro. Visserligen har Finland hittills klarat sig undan upplopp, men Helsingfors har liknande problem som Stockholm.

– Segregationen är ett problem i hela huvudstadsregionen, säger SFP-politikern Marcus Rantala, som sitter både i Helsingfors stadsfullmäktige och styrelse.

Rantala tar statistiken över arbetslösheten och utbildningsnivån i de olika områdena i regionen som varnande exempel.

– Det är mycket oroväckande att tudelningen är så här kraftig. Det är kanske att ta i att vi har en liknande situation som i Sverige, men varningsklockorna ska ringa när man ser på de här siffrorna.

Hur reagerar du på det som händer i Stockholm?

– Det är mycket obehagligt att läsa om det. Det vittnar om att man måste se till att det inte blir en stigmatisering av områden.

Men visst ser Rantala möjligheter. Medicinen är bland annat att få ungdomar sysselsatta, med studier eller jobb. Avgörande är också att få bostadspolitiken och markplaneringen i regionen under samma tak, åtgärder ägnade att motverka att en del områden förslummas. Här efterlyser Rantala beslut i metropolfrågan.

Helsingfors har de facto redan vidtagit flera åtgärder för att undvika misstag som gjorts i Sverige, säger både Rantala och biträdande stadsdirektören Ritva Viljanen.

– Vi försöker skapa jobb och vi ser till att ungdomar med invandrarbakgrund får utbildning, speciellt andra stadiets utbildning, säger Ritva Viljanen.

Läs mer i onsdagens Hbl.