Foto: AFP/Scvanpix Sweden/Lehtikuva/Johan Nilsson

Upplopp i Husby också i natt

Oroligheterna fortsatte under natten till i dag i Husby i västra Stockholm. Bilar stacks i brand och släckningsarbetet hindrades av stenkastare. Sju poliser skadades också.

"Pratade precis med nattens insatsledare. I slutet av insatsen var det cirka 200 ungdomar som var ordningsstörande. 7 kollegor skadades lindrigt", skriver Emil Andersson, chef för polisens ingripandesektion i Västerort på Twitter.

Enligt Andersson behövde ingen av de sju skadade poliserna uppsöka akutsjukvård.

Andersson säger också att sju personer greps under natten. Han beskriver stämningen i Husby som väldigt tuff.

– Kollegerna var ganska trötta när de kom in i morse. Det har varit stenkastning och när man har hjälpt brandkåren att komma fram för att släcka bränder så har det blivit stora rusningar mot kollegorna, säger han till TT.

Nu är de som bor i området rädda för att det ännu ska bli värre. Invånarna hoppas på dialog mellan polisen och ungdomarna. Påståenden om att polisen skulle ha använt övervåld och dessutom uttryckt rasistiska åsikter främjar inte situationen.

Det har varit lugnt i området sedan fyratiden på morgonen.

Sysslolösa unga

Enligt Arbetsförmedlingens rapport "Ungdomar på och utanför arbetsmarknaden" var Husby ett av de områden i Sverige där ungdomar mellan 16 och 19 år arbetade och studerade i lägst grad. 2010 var det 570 ungdomar som varken arbetade eller studerade, vilket motsvarade 20 procent av ungdomarna i området.

Sverigedemokraterna begär nu en aktuell debatt i riksdagen med anledning av oroligheterna i Husby.

Justitieminister Beatrice Ask säger till TT att situationen i Husby är allvarlig.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att dra några enkla slutsatser varför sådant här uppstår. Det finns olika skäl till varför människor agerar, men människor måste ta ett enskilt ansvar. En del tycker nog att det är spännande att delta medan andra är upprörda över sin egen situation och samhället, det är en brokig bild, säger Beatrice Ask.

Artikeln har uppdaterats.