Azerbajdzjan blev tvåa i ESC 2013. Foto: Lehtikuva

Azerbajdzjan vill att ESC-röster räknas om

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov och Azerbajdzjans utrikesminister Elmar Mamedjarov har diskuterat poängstrulet i ESC på sitt möte i Moskva, skriver Yle.

BBC skrev tidigare att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev vill att man utreder varför landet gav Ryssland noll poäng i finalen i ESC i lördags.

Enligt Yle sade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i Moskva i dag att rösterna stals från Rysslands representant. Lavrov kallar fallet för grovt.

Enligt funktionärer i Azerbajdzjan gav den azerbajdzjanska juryn samt röstarna stark uppbackning åt det ryska bidraget. Ändå fick Rysslands Dina Garipova inga poäng av landet och det statliga mediebolaget har antytt att det kan ha förekommit röstfusk.

Ryssland gav å sin sida fulla 12 poäng åt Azerbajdzjan. 

Enligt landets Rysslandsambassadör Polad Bulbuloglu har presidenten krävt en utredning som gör att man nu räknar om rösterna. Enligt ambassadören visar mängden sms-röster att Ryssland borde ha fått tio poäng av Azerbajdzjan, skriver BBC.

Trots att politiska yttringar är förbjudna under ESC, går det ofta politik i röstningsbeteendet, då grannländer brukar välja att rösta på varandra. Också i Finland har det väckt förundran att så väl Sverige och Norge som Estland lämnade Finlands bidrag helt utan poäng i år.