Armépersonal röjer upp efter fabriksraset i Dhaka. Foto: AFP/Lehtikuva/Munir Uz Zaman.

Bangladesh tackade nej till hjälp efter husras

Bangladesh erbjöds internationell hjälp i räddningsarbetet vid den kollapsade fabriksfastigheten i Dhaka — men tackade nej.

Hittills har 385 människor bekräftats döda. Deras familjer erbjuds nu kompensation från två av fabrikernas västerländska kunder.

"Vår prioritering är att hjälpa offren och deras familjer samt att driva fram förändringar för att förhindra liknande händelser i framtiden", uppger den kanadensiska varuhuskedjan Loblaw, som var en av kunderna till de fem textilfabriker som fanns i det kollapsade Rana Plaza utanför Dhaka.

Brittiska Primark har också lovat att kompensera offren.

Även spanska Mango, italienska Benetton, danska Texman och ett tjugotal andra märken hade klädproduktion i de fem fabrikerna, där 3 122 personer arbetade, men de har inte gjort några utfästelser.

Nej tack till utländsk hjälp

Medan dödstalet från landets värsta industriolycka fortsatte att stiga, fick regeringen skarp kritik för den dåliga säkerheten inom klädindustrin och räddningsinsatsen.

Både FN och Storbritannien erbjöd Bangladesh specialisthjälp med räddningsarbetet — men fick kalla handen.

FAKTA
Textilindustrin i Bangladesh
  • Bangladesh är världens största textilexportör efter Kina.
  • Textilindustrin svarar för 80 procent av Bangladeshs export och sysselsätter över 40 procent av industriarbetarna i landet.
  • En vanlig textilarbetare tjänar 260 kronor i månaden och arbetar tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.
  • I Rana Plaza fanns fem fabriker, en bank och ett köpcentrum. 3 122 fabriksarbetare befann sig i byggnaden när den kollapsade förra veckan.
  • Kanadensiska Loblaw och brittiska Primark är de enda kunder till fabrikerna som hittills utlovat kompensation till offrens anhöriga. Bangladeshiska staten har också erbjudit viss kompensation.

- Vi gjorde ett bra jobb och jag är stolt över mitt folk — räddningstjänsten, militären, polisen och de frivilliga som alla kom och hjälpte till, försvarade sig inrikesminister Muhiuddin Khan Alamgir inför brittiska BBC och påpekade att 2 430 personer räddades ur rasmassorna.

Hundratals tros fortfarande ligga begravda, men hoppet om att finna fler vid liv är ute. Fler döda väntas bli återfunna när tyngre lyftmaskiner och kranar nu satts in för att lyfta undan betongresterna.

Lovar öka säkerheten

Bland textilfabrikörerna är rädslan stor att de västerländska märkena ska flytta produktionen till andra länder. Vid ett möte i måndags med representanter från ett 30-tal klädkedjor, bland dem Walmart, H&M och Gap, lovade branschorganisationen BGMEA därför att öka säkerheten vid de tusentals textilfabrikerna.

Mötet avslutades med att tillverkare och köpare kom överens om att ta fram en åtgärdsplan för att öka säkerheten.