Officiellt används lustgaspatroner i gräddsifoner (på bilden) till att vispa grädde. Men huvudparten av dem som köper lustgas på nätet använder den i berusningssyfte. Foto: Ksf-arkiv

Lustgas marknadsförs till ungdomars valborgsfirande

Lustgas har marknadsförts med direkta e-postutskick till ungdomar med löfte "om ditt livs valborg". Användning av lustgas som partydrog ökar mycket snabbt.

Företag som säljer lustgas har blivit mer aggressiva i sin marknadsföring av lustgas som partydrog.
– Vi har fått veta att de skickat e-post till ganska många människor, där de skriver att lustgas är ett bra sätt att fira ditt livs valborg, säger Esa Nikunen, direktör för kemikalieproduktövervakning vid Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Enligt Tukes finns det risk för kvävning när man inhalerar lustgas. Nikunen säger att han personligen känner till tre fall där personer blivit medvetslösa efter att ha använt lustgas. Tukes varnar för att kombinerad användning av alkohol och lustgas kan få överraskande följder, till exempel andningsförlamning.

På lustgasfester blåser man upp ballonger med lustgas och inhalerar dem under kvällen. Effekten är en nästan omedelbar men kort upplevelse av eufori och en förvrängning av tidsrymd och omgivning.

I januari skrev Hbl om företaget Iloiset keittiöpojat, som då hade en butik i Tölö och nätbutiken kermaa.fi. I dag har företaget öppnat butiker i Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Åbo, Joensuu, Jyväskylä, Tammerfors och Kuopio. Det finns också andra företag som säljer lustgas till privatpersoner.
 

Från förlossningssal till fest
  • Lustgas används som bedövningsmedel speciellt på förlossningssjukhus.
  • Restaurangkök använder lustgas till att snabbt tillverka vispgrädde. Officiellt säljs lustgas endast som köksredskap.
  • Vid inhalering ger lustgas en kortvarig upplevelse av eufori.
  • Det är förbjudet att sälja lustgas till nöjesbruk.

– Det visar att användningen troligen ökar mycket snabbt. Det kan vara frågan om tusentals användare, säger Esa Nikunen.

Varnar föräldrar

Det är främst unga personer och studerande som inhalerar lustgas, enligt Esa Nikunen. Det är troligt att e-postreklam har skickats även till ungdomar under 18 år.

Tukes uppmanar särskilt föräldrar till minderåriga att ingripa mot eventuellt missbruk av lustgaspatroner.

Lustgas används i restaurangkök till att snabbt göra vispgrädde, och officiellt säljs den endast i detta syfte. I intervjuer har försäljarna ändå talat ganska öppet om lustgasfester.

Tukes har redan tidigare bett Iloiset keittiöpojat redogöra för sina volymer och för hur de säkerställer att lustgas inte säljs i berusningssyfte. Företaget ska ge sitt svar senast på tisdag.

Esa Nikunen säger att det i princip är möjligt att helt förbjuda försäljning av lustgas till privatpersoner. Han tror dock att frågan kommer att gå till domstolen.

Företag pekades ut felaktigt

I artikeln påstods felaktigt att företaget Iloiset keittiöpojat skickat e-postreklam om lustgas till ungdomar. Det är ett annat företag som gjort utskicken. Iloiset keittiöpojat marknadsför inte sina lustgasprodukter till nöjesbruk eller till minderåriga. Tukes har bett Iloiset keittiöpojat redogöra för sina volymer och för hur de säkerställer att lustgas inte säljs i berusningssyfte. Företaget ska ge sitt svar senast den 30 april.