Foto: Benjamin Suomela. Jonas Kyllönen och Valtteri Serimaa kallar sig ”De glada kökspojkarna” och säljer partyfolkets senaste hit – lustgasen.

Sniffa lustgas – hit på fester och klubbar

Business för försäljaren och billigt för användaren. Lustgasen som nytt partytrick har nått Helsingfors, men läkare ställer sig skeptiskt till shoten som kostar 40 cent och inte är olaglig.

– Det här är miljonbusiness i London, på Ibiza och runt om i Europa, säger Jonas Kyllönen, delägare i företaget Kermaa Oy som säljer lustgaspatroner och sifoner i Tölö.

Officiellt handlar det om gräddsifoner. Med en lustgaspatron åstadkommer man vispgrädde i ett nafs, utan att vispa. Men huvudparten av kunderna köper ingalunda lustgas för att vispa grädde utan för att få fart på partajet.

Idén är att blåsa upp ballonger med lustgas som deltagarna i festen sedan inhalerar under kvällen. Effekten är nästan omedelbar. Inhaleraren upplever en minut av eufori och en förvrängning av tidsrymd och omgivning. Flera på varandra följande inhaleringar lär ge nya och starkare kickar.

– På festivaler i London kan man se tiotusentals lustgasballonger, berättar Kyllönen. Där är det stort och det finns tiotals butiker som säljer lustgaspatroner och sifoner.

– Att sälja lustgas är fullkomligt lagligt. Gasen, patronerna och sifonerna är alla naturligtvis EU-certifierade. Det här är köksutrustning så produkterna ska fylla kraven på matlagningskvalitet. Lustgaspatroner säljs också i många vanliga affärer som saluför köksutrustning.

Officiellt är Kermaa noga med att inte uppmana någon att missbruka gasen, det vill säga inhalera den. Man håller sig strikt till att sälja patroner och sifoner för tillverkning av vispgrädde. Vad kunderna sedan gör med produkterna är inte företagets sak.

– Vi ordnar inga partyn, vi bara säljer produkterna. Inom kort öppnar vi en ny butik i Åbo.

Anestesiläkare tveksam

Även om lustgas inte är en drog ställer sig anestesiläkare Edward Munsterhjelm tveksam till nöjesbruk av gasen som oftast förknippas med förlossningar.

– Lustgas används mindre numera eftersom den framkallar illamående hos patienten. Den är heller inte fri från biverkningar, säger Munsterhjelm.

– Om gaspatronerna innehåller enbart lustgas kan det leda till kvävning för lustgasen tränger undan syret i lungorna.

Kyllönen hävdar å sin sida att kvävning kan ske endast om man använder mask.

– När man inhalerar ur en ballong får man ju automatiskt syre mellan inhaleringarna. På sjukhusen är lustgasen utspädd med syre just för att man använder mask.

Munsterhjelm påpekar att ett långvarigt bruk av lustgas också kan inverka menligt på benmärgen och därigenom produktionen av vita blodkroppar.

– Det gäller vid långa operationer där man använder lustgas, hur kroppen reagerar på upprepade inhaleringar vet jag inte.

– Nöjesanvändning av anestesiämnen kan leda till medvetslöshet. I kombination med sprit eller andra droger finns risk för att man kvävs av sina egna spyor. Det är orsak till att en patient inte får äta något på sex timmar före en operation.

Läs mer i dagens Hbl.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.