Foto: Benjamin Suomela. Jonas Kyllönen och Valtteri Serimaa kallar sig ”De glada kökspojkarna” och säljer partyfolkets senaste hit – lustgasen.

Sniffa lustgas – hit på fester och klubbar

Business för försäljaren och billigt för användaren. Lustgasen som nytt partytrick har nått Helsingfors, men läkare ställer sig skeptiskt till shoten som kostar 40 cent och inte är olaglig.

– Det här är miljonbusiness i London, på Ibiza och runt om i Europa, säger Jonas Kyllönen, delägare i företaget Kermaa Oy som säljer lustgaspatroner och sifoner i Tölö.

Officiellt handlar det om gräddsifoner. Med en lustgaspatron åstadkommer man vispgrädde i ett nafs, utan att vispa. Men huvudparten av kunderna köper ingalunda lustgas för att vispa grädde utan för att få fart på partajet.

Idén är att blåsa upp ballonger med lustgas som deltagarna i festen sedan inhalerar under kvällen. Effekten är nästan omedelbar. Inhaleraren upplever en minut av eufori och en förvrängning av tidsrymd och omgivning. Flera på varandra följande inhaleringar lär ge nya och starkare kickar.

– På festivaler i London kan man se tiotusentals lustgasballonger, berättar Kyllönen. Där är det stort och det finns tiotals butiker som säljer lustgaspatroner och sifoner.

– Att sälja lustgas är fullkomligt lagligt. Gasen, patronerna och sifonerna är alla naturligtvis EU-certifierade. Det här är köksutrustning så produkterna ska fylla kraven på matlagningskvalitet. Lustgaspatroner säljs också i många vanliga affärer som saluför köksutrustning.

Officiellt är Kermaa noga med att inte uppmana någon att missbruka gasen, det vill säga inhalera den. Man håller sig strikt till att sälja patroner och sifoner för tillverkning av vispgrädde. Vad kunderna sedan gör med produkterna är inte företagets sak.

– Vi ordnar inga partyn, vi bara säljer produkterna. Inom kort öppnar vi en ny butik i Åbo.

Anestesiläkare tveksam

Även om lustgas inte är en drog ställer sig anestesiläkare Edward Munsterhjelm tveksam till nöjesbruk av gasen som oftast förknippas med förlossningar.

– Lustgas används mindre numera eftersom den framkallar illamående hos patienten. Den är heller inte fri från biverkningar, säger Munsterhjelm.

– Om gaspatronerna innehåller enbart lustgas kan det leda till kvävning för lustgasen tränger undan syret i lungorna.

Kyllönen hävdar å sin sida att kvävning kan ske endast om man använder mask.

– När man inhalerar ur en ballong får man ju automatiskt syre mellan inhaleringarna. På sjukhusen är lustgasen utspädd med syre just för att man använder mask.

Munsterhjelm påpekar att ett långvarigt bruk av lustgas också kan inverka menligt på benmärgen och därigenom produktionen av vita blodkroppar.

– Det gäller vid långa operationer där man använder lustgas, hur kroppen reagerar på upprepade inhaleringar vet jag inte.

– Nöjesanvändning av anestesiämnen kan leda till medvetslöshet. I kombination med sprit eller andra droger finns risk för att man kvävs av sina egna spyor. Det är orsak till att en patient inte får äta något på sex timmar före en operation.

Läs mer i dagens Hbl.