Foto: EPA/ABIR ABDULLAH

Tiotals överlevande i ruinerna i Bangladesh

Räddningsarbetare i Bangladesh har lokaliserat kring 50 överlevande i ruinerna av den rasade textilfabriken.

Räddningsarbetet fortsatte i dag efter det katastrofala raset på onsdagen. Arbetare grävde tunnlar in i rasmassorna och lyckades lokalisera överlevande i resterna av byggnadens tredje våning. Hundratals personer, levande och döda, tros fortfarande vara begravda i den rasade byggnaden.

- Varje minut kändes som en dag, berättar Laboni Akter, som räddades ur rasmassorna.

Hon säger att det kändes som en jordbävning när huset rasade samman.

- Tre av oss fastnade i en tunn luftficka i två dagar utan mat. Jag höll mig vaken, bad till Allah om att rädda oss. Sedan dog en av mina vänner och hennes kropp började ruttna.

Under dagen grävdes 72 överlevande mirakulöst fram ur rasmassorna, men hoppet bland de tusentals anhöriga vid olycksplatsen minskar för varje timme som går.

- Lukten är så ryslig att det känns som att du måste kräkas ibland. Det är svårt att arbeta mer än 20 minuter i ett sträck, säger Mohammad Tareq, en textilarbetare som deltar i räddningsarbetet.

"Har fått nog"

Samtidigt pyr ilskan över de usla arbetsvillkoren i landets växande textilindustri.

- Vi har fått nog. Det är dags för regeringen att agera. De borde rädda textilarbetare, inte fabriksägare, sade fackföreningsledaren Mosherafu Mishu under en demonstration.

Polis tvingades använda tårgas och skjuta med gummikulor för att stoppa arga textilarbetare, som beväpnade med bambukäppar gick bärsärk mot bussar och bilar i Dakha på fredagen. Flera fabriker uppges ha satts i brand och på söndag har fackföreningarna utlyst storstrejk.

"Borde ha rivits"

Byggnadsraset i Savar betecknas som den värsta industriolyckan i landets historia, och sätter återigen fokus på frågan om arbetsvillkoren inom den stora textilindustri som förser västvärlden med billiga kläder.

Enligt polisen ska fastighetsägaren, en lokal politiker tillhörande det styrande Awami-partiet, ha fått kännedom om de sprickor i byggnaden redan i tisdags. Medan banken på bottenvåningen höll stängt till följd av varningarna ska de fem klädfabrikerna ha beordrat sina arbetare att gå tillbaka till sina jobb.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal gav borgmästaren i Savar sitt godkännande att bygga huset 2007 — trots att myndigheten för byggsäkerhet nekat fastighetsägaren tillstånd.

- Huset borde ha rivits, säger Abdul Mannan på myndigheten.

Sanna Karlsson: Made in Bangladesh