Kaj-Gustaf Bergh. Foto: Kristoffer Åberg.

"Vad har Kobbe med det här att göra?"

Den finlandssvenska yrkeshögskoleutbildningen är inte betjänt av att utomstående blandar sig i hur Arcada-Novia skall se ut, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander (SFP).

– Vad har Konstsamfundet med den nya finlandssvenska yrkeshögskolan att göra? Den som inte förhandlar kan inte ha en fast uppfattning om det. Sitter Bergh som part och förhandlar, frågar Mikaela Nylander.

En eldfängd debatt har satt i gång efter att Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf "Kobbe" Bergh i Hbl (21.4) sade att yrkeshögskolans rektor bör sitta i Helsingfors. Riksdagsledamot Ulla-MajWideroos (SFP) och Ole Norrback (SFP) ger svar på tal i Vasabladet. Wideroos tycker att det är förnedrande av Bergh att uttala sig som han gör medan Norrback tycker att rektorn mycket väl kan sitta i Vasa.

Mikaela Nylander tycker inte att Svenskfinland har råd med en dylik dragkamp. Att Bergh gör ett utspel och österbottningarna med Wideroos och Norrback i spetsen svarar, förvärrar bara läget.

– Det som nu behövs är lugn och ro, att de som förhandlar faktiskt får förhandla och titta på helheten och vad som är bäst ur finlandssvensk synvinkel på lång sikt. De som inte har mandat att förhandla skall hålla sig borta från den här diskussionen, säger Nylander.

Hon tycker att man kan diskutera det allmänna finlandssvenska intresset och trenderna på nationell nivå och vad som håller på att hända inom yrkesutbildningen, men vad gäller detaljerna om var rektorn ska sitta och var hemorten ska vara är det bara de som har mandat att förhandla som ska ta ställning till.

– Vi har redan nu en uppenbar konflikt mellan regionerna och den här typen av utspel förstärker ju bara den här konflikten och det är ingen betjänt av, allra minst den framtida finlandssvenska yrkeshögskoleutbildningen.

När det gäller den nya finlandssvenska yrkeshögskolan Arcada-Novia är det är många saker som skall falla på sin plats. Det är fråga om kompromisser och en enda region, varken södra Finland eller Österbotten kan inte plocka hem allt utan man måste kompromissa så alla regioner känner sig bekväma, säger Nylander. 

Läs hela texten i dagens tidning!

”Yrkeshögskolans rektor behövs i Helsingfors”