Foto: Tor Wennström. Sekreterare Markus Österlund, ordförande Christina Gestrin och justitieminister Anna-Maja Henriksson under Folktingets session i dag i Tammerfors.

Henriksson: Räsänen bör instruera nödcentralerna om svenskan

Lagen är entydig: alla har rätt att använda svenska i kontakt med nödcentralen. Det säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Hon kräver att inrikesminister Päivi Räsänen genast ger klara direktiv om detta. – Här behövs det viss stödundervisning, säger Anna-Maja Henriksson.

På Folktingets session, som pågår i Tammerfors, kommenterar hon Hbl:s nyhet som visar att det inte är en självklarhet att få service på svenska i kontakt med nödcentralen: ”Personen som svarar får be den som ringer att tala finska”, säger Vesa Seppä, chef för Kervo nödcentral, i dagens Hbl.

Men Anna-Maja Henriksson menar att det här är fel. Lagen säger entydigt att alla ska få använda sitt eget språk.

– Det finns inte utrymme för egna tolkningar.

Hon menar att alla har rätt att känna sig trygga, och då måste en människa i nöd bli förstådd. Henriksson kräver att inrikesministeriet tar tag i fråga.

– Jag hoppas att Päivi Räsänen ger klara direktiv till nödcentralerna nästa vecka.

Också Christina Gestrin, ordförande för Svenska Finlands folkting, tog i sitt inledningsanförande upp Hbl-artikeln om nödcentralerna.

– Det finns ett behov av att de statliga myndigheterna skärper sig. Inrikesministeriet bör igen och omedelbart se över instruktionerna.

Folktingets högsta beslutande organ består av sjuttiofem ledamöter som samlas en gång per år.

Läs mer om sessionen i morgondagens Hbl.