LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRICK BAZ

Tredjedel av bankinsättningar upp i rök

Stödprogrammet till Cypern, som inkluderar en nedmontering av stora delar av landets banksektor, är rättvis för alla inblandade parter, enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Wolfgang Schäuble  beskriver modellen  som mycket bättre, ur tysk synvinkel, än den tidigare, ratade uppgörelsen om nödlån till Cypern enligt vilken garanterade insättningar i Cyperns banker skulle beskattas, rapporterar Reuters.

Målet är enligt Schäuble att krympa landets banksektor till tre gånger BNP. Enligt internationella bankföreningens beräkningar var sektorn i Cypern på sju gånger BNP vid årsskiftet.

Han hoppas att Cyperns banker, som varit stängda i över en veckas tid, ska kunna öppna igen i dag.

Den parlamentariska granskningen av räddningspaketet till Cypern i nationella parlament i eurozonen beräknas enligt Schäuble vara slutförd i slutet av april.

- Jag har inte hört något formellt uttalande om nedskrivningen, men detta är den siffra jag hört, säger han i en intervju med en irländsk radiostation, enligt Reuters.

Uppgörelsen ger kontoinnehavarna aktier i banken som ersättning för de delar av insättningarna som försvinner.

Nedskrivningen för kontoinnehavare i Cyprus Popular Bank (Laiki) väntas bli ännu större och ska totalt ge 4,2 miljarder euro.

Alla kontotillgångar upp till 100 000 euro kommer enligt uppgörelsen att skyddas från åtgärderna.

Moodys: Risken för kollaps består

Risken för finansiell kollaps i Cypern och att landet i framtiden tvingas lämna eurozonen kvarstår trots uppgörelsen om stöd från euroländerna och IMF, enligt en analys från kreditvärderingsinstitutet Moody's analytiker Sarah Carlson som TT tagit del av.

Förtroendet för Cyperns banksystem är redan förstört och landets affärsmodell, som center för skatterådgivning och kapitalförvaltning, kommer av allt att döma inte gå att rädda, enligt Carlson.

Hon räknar inte med några intäkter från potentiella cypriotiska gastillgångar på flera år och under tiden kommer Cyperns offentliga finanser pressas hårt av försämrade ekonomiska utsikter och ett skenande skuldberg.

Nedskrivningar av Cyperns statsskuld försvåras enligt Carlson av att merparten av skulden är till just cypriotiska banker och kapitalförvaltare. Det innebär att nedskrivningar skulle göra fler banker i Cypern insolventa. Merparten av skulden till utländska långivare, cirka 25 procent av skulden, regleras därtill av brittisk lag. Det innebär juridiskt högre krav på godkännande från långivarna för att en nedskrivning ska gå att genomföra.