Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

"Kärva tider väntar Cypern"

Cyperns ekonomi kommer att krympa i och med eurouppgörelsen. Det betyder att mannen på gatan får det kärvare trots att han inte behöver betala skatt på sina besparingar, bedömer analytiker som Hbl talat med.

– Cyperns ekonomi står inför mycket svåra tider. Det är klart att det kommer att införas regler för hur mycket kapital man kan ta ut från banken, säger chefsanalytiker Jan von Gerich på Nordea.

Han bedömer att Cyperns ekonomi kommer att krympa ansenligt eftersom bankväsendet har varit onaturligt stort och det inte funnits så mycket annat vid sidan om.

– De måste tänka på andra sätt att aktivera ekonomin, säger von Gerich.

Den lösning som trojkan nådde natten till måndagen betyder att de som placerat minst 100 000 euro på cypriotiska konton kommer att förlora en del av kapitalet och få aktier i banken i stället. Vanligt folk som inte har så stora summor på banken drabbas inte direkt.

– Men när man försöker rädda banksektorn slår det indirekt också mot gemene man. Även om insättningarna är skyddade kommer uttagen att begränsas för att hindra en insättningsflykt. Det skapar problem, säger Jonny Sundström, placeringsdirektör på Ålandsbanken.

Henrik Palmén, lektor i finansiell ekonomi vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors, säger att det finns en risk för folk i andra krisländer för säkerhets skull tar ut sina besparingar, vilket kan leda till fler bankkriser. Han säger att Cypern inte är räddat än.

– De har en bankkris utan pengar att sätta in i bankerna. Det är lite töntigt att man väljer att stödja länderna som sedan ska stödja sina banker i stället för att stödja bankerna direkt, men vore förstås politiskt svårare att berätta för folket.

Läs mer i tisdagen Hbl.