Akavas ordförande Sture Fjäder informerar sin styrelse om arbetsmarknadsläget. Foto: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Tuffa förbundsvisa förhandlingar väntar

Svåra förbundsvisa förhandlingar väntar då en central arbetsmarknadsuppgörelse inte blir av. Arbetsgivar- och arbetstagarparterna anklagar nu varandra. På båda håll är man "djupt besvikna".

Det var i går kväll som arbetstagarorganisationerna FFC, FTFC och Akava meddelade att det inte finns förutsättningar för förhandlingar om en central arbetsmarknadslösning.

Statsminister Jyrki Katainen gjorde ett sista försök och kallade parterna till sig i natt, men utan resultat.

I dag uttrycker alla parter sin besvikelse, och tendensen att skylla på varandra är tydlig.

– Finland hade behövt en konsensuslösning, säger Akavas ordförande Sture Fjäder strax efter att akademikercentralen mötts.

– EK säger att vi inte kommit emot i våra krav, men det stämmer inte. Om arbetsgivarna på allvar hade velat få en central uppgörelse skulle de ha rört på sig.

Finlands näringsliv EK svarar med att man minsann sökte flera modeller, men att de inte fick genklang. Arbetsgivarna för fram att det för dem var viktigare att bevara sysselsättningen, i stället för betoningen på allmänna löneförhöjningar – med en pik till arbetstagarparten.

Fackförbunden menar i sina kommentarer att deras lönekrav var mycket måttliga.

– Men det kan inte finnas bara en betalare i en lösning: den finländska löntagaren, säger Sture Fjäder.

Nu väntar förbundsvisa förhandlingar som för de första förbundens del inleds i augusti-september.

– Finland hade behövt konsensus. Förbundsvisa förhandlingar främjar inte sysselsättningen eller den ekonomiska tillväxten, säger Fjäder.

EK:s vd Jyri Häkämies säger i ett pressmeddelande att förbunden nu måste ta sitt ansvar i ett läge då ekonomin hela tiden ser dystrare ut.

– Det är allt svårare att bevara arbetstillfällen, säger han.

Han hoppas att regeringen i sina budgetramförhandlingar finner lösningar som får företagen att investera, och på så sätt fler arbetstillfällen till Finland.