Trött finansminister. Foto: Tor Wennström

Katainen besviken över strandade förhandligar

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) är mycket besviken över att det inte blev någon uppgörelse på arbetsmarknaden.

– En moderat löneuppgörelse i det här skedet hade undanröjt osäkerheten i ekonomin, sade Katainen då han kom till regeringens ramförhandlingar i Ständerhuset i Helsingfors i morse.

Katainen ville inte uppskatta hur den uteblivna arbetsmarknadsuppgörelsen påverkar sparbehovet i ramförhandlingarna.

– Det är större än i vissa uppskattningar, men vi hittar nog en lösning, sade han.

Katainen ville inte heller säga om misslyckandet i förhandlingarna på arbetsmarknaden påverkar en eventuell sänkning av företagsskatten. I offentligheten har det spekulerats om att regeringen kanske kunde ha sänkt företagsskatten mer om en uppgörelse hade nåtts.

Ledarna för arbetsmarknadsorganisationerna och regeringspartiernas ordförande samlades sent i går kväll till nattliga förhandlingar om ramförhandlingarna och läget på arbetsmarknaden i statsministerns tjänstebostad Bjällbo. Någon lösning nåddes inte.

Under ramförhandlingar ska regeringen slå fast finanspolitiken för de närmaste åren. Både skatteskärpningar och utgiftsnedskärningar är aktuella. Besparingarna väntas uppgå till mellan en halv och en miljard euro.

EK besviket

I ett pressmeddelande säger EK att organisationen ansåg det vara viktigare att bevara jobben än att gå med på allmänna löneförhöjningar.

EK:s mål var att nå en central uppgörelse som hade upprätthållit medborgarnas köpkraft och gett fler jobb.

EK säger sig hela tiden ha letat efter olika modeller för att lösa situationen.