Foto: Tor Wennström

Byggaren som angav Hautala jagas av kreditbolag

Byggentreprenören som påstår att Heidi Hautala avsiktligt bröt mot lagen och betalade honom svart har dömts fem gånger i tingsrätten de senaste tre månaderna.

Mannen har kontinuerligt misskött kreditkortsräkningar och avbetalningar.

Den färskaste domen i Östra Nylands tingsrätt är daterad den 7 mars. Den gäller en bankfordran på cirka 4 000 euro.

Dagen innan dömdes han att betala Heidi Hautalas fästman, den ryske regissören Andrej Nekrasov för grova missar i reparationsarbetena på herrgården i Luumäki samt rättegångskostnader på sammanlagt 15 000 euro.

Sedan december i fjol har entreprenören ställts till svars för obetalda kreditkortsräkningar och avbetalningar på närmare 14 000 euro.

Ur domslutet i byggnadstvisten mellan entreprenören och Nekrasov, framgår att mannen i början av rättegången påstod sig vara fel svarande. Senare ändrade han sig och sade sig bara ha verkat som ”avlönad person”.

– Med det försökte han undgå ansvaret för det han byggt, säger Nekrasovs advokat Tom Sukanen.

Tingsrätten slog i alla fall fast att mannen uppfyllde kriterierna för en ”näringsidkare” och därmed var han också ansvarig för det undermåliga arbete som uppdagades i herrgårdens takkonstruktioner.

Löntagare eller näringsidkare

I samband med Hautala-affären har entreprenören hävdat att han hade berättat för Hautala att han inte har någon firma utan bara är en vanlig löntagare.

Sukanen påpekar att dörreparationen som entreprenören utförde hos Heidi Hautala skedde först i september 2009. Då var arbetena på herrgården redan långt framskridna och betalda.
– Därför fanns det all anledning för Hautala att tro att entreprenören var näringsidkare, säger Sukanen.

I de intervjuer entreprenören gett efter domslutet den 6 mars håller han ändå fast vid att han inte var näringsidkare när han reparerade Hautalas dörrar. Detta trots att domstolen just konstaterat att det var exakt det han var.
– Jag frågade honom i rätten om han någonsin före rättsprocessen hade låtit förstå att han bara var löntagare. På det svarade han nej, berättar Sukanen.

Lyfte hög lön

Nekrasov hade vid olika tillfällen betalat in sammanlagt 43 800 euro på mannens konto. En person, som också vittnade i rättegången, uppger för Hbl att entreprenören trots flera propåer vägrade redovisa för hur pengarna hade använts, det vill säga hur mycket som gått till materialanskaffningar och hur mycket i arbetslön.

Nekrasovs advokat Tom Sukanen försäkrar att alla utbetalningar skett öppet från konto till konto.