Sf Bio och Finnkino slås ihop.

Finnkino och SF Bio blir Nordens största biografkedja

Finnkino och SF Bio går samman och bildar Nordens största biografkedja, skriver Ratos som äger Finnkino i ett pressmeddelande.

SF Bio är marknadsledare i Norge och Sverige, Finnkino dominerar i sin tur marknaderna i Finland och Baltikum. Ratos kommer att äga 60 procent av det nya bolaget medan Bonnier som står bakom SF Bio får 40 procent.

Finnkino driver idag 24 biografer som den största biogfrafoperatören i Finland och Baltikum medan SF Bio har 43 biografer i Sverige och Norge. Den nya koncernen kommer därmed att ansvara för 67 biografer med sammanlagt ungefär 65 000 platser.

Det svenska riskkapitalbolaget Ratos köpte biografkoncernen Finnkino av mediebolaget Sanoma för lite under två år sedan. Köpesumman uppgick då till 116 miljoner euro, av vilka Sanoma bokförde 50 miljoner som försäljningsvinst. Per Frankling, investment director och Jan Pomoell, investment manager på Ratos, motiverade i en intervju i Hbl i februari 2012 köpet med att biografbranschen är stabil vilket passar Ratos affärsidé, att skapa högsta möjliga avkastning genom ett enligt dem professionellt, aktivt och ansvarsfullt utövande av ägarrollen.

– Faktumet att biografbranschen i Finland ännu lider av för få biobesök och biografer utgör en möjlighet för oss, det ger utrymme att växa. Biobesöken är 30 procent fler per capita bara i Sverige. I framtiden måste biograferna se till att hålla sig attraktiva, bara så ökar intresset för att gå på bio, sade man då.

Ratos har tidigare uppgivit att man vill inte förändra själva innehållet i den operativa verksamheten. Det handlar mer om att optimera den, bland annat genom att säkerställa fortsatta investeringar i nya biografer.

– Som ägare och största aktör har vi ett ansvar för att branschen utvecklas, ett brett filmintresse är alltid viktigt.

Ratos har ändå ingen tidigare erfarenhet av att driva biografer. Vid varje investering ser man till att sätta sig in i branschens förutsättningar, och tar hjälp av relevant expertis. T.ex. anlitades Per Tengblad, som tidigare varit vd för SF i Sverige. Han sitter nu i Finnkinos styrelse.

En stor del av verksamheten bedrivs i dag i Baltikum där det råder betydligt hårdare tider. Ett biobesök i Lettland eller Litauen ses ännu som en lyxprodukt.