Foto: Lehtikuva / Jarno Mela

HS: De gröna står bakom Hautala

Endast en av tolv intervjuade ordföranden för De grönas distriktsorganisationer anser att Heidi Hautala borde lämna sin post som utvecklingsminister. Det visar Helsingin Sanomats rundringning.

Majoriteten av de som intervjuats anser att Hautala har berättat hela sanningen. Det finns ändå några ordföranden som säger att det är svårt att veta vad som är sanningen, skriver tidningen.

Tidningen Aamulehti har frågat alla riksdagsgruppers ordförande om Hautala kan fortsätta som minister efter avslöjandet om att hon låtit utföra svartjobb.

Ordföranden för fyra riksdagsgrupper säger att De gröna får själva avgöra om Heidi Hautala kan fortsätta som minister.

SFP:s gruppordförande Mikaela Nylander och De grönas gruppledare Satu Haapanen säger att Hautala kan fortsätta. Däremot kräver Kristdemokraternas Peter Östman och Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner att sanningen i frågan utreds obestridligt innan frågan kan bedömas.

Samlingspartiets Petteri Orpo, Centerns Kimmo Tiilikainen, SDP:s Jouni Backman och Vänsterförbundets Silvia Modig anser att det är De grönas sak att avgöra frågan.

Endast Vänstergruppens ordförande Markus Mustajärvi säger rakt ut att han motsätter sig att Hautala fortsätter som minister eftersom han anser att man inte kan få tillbaka sin trovärdighet när man en gång förlorat den