Foto: Lehtikuva / Sari Gustafsson

Hautala avgår från ministergrupp

Utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) lämnar ministerarbetsgruppen för bekämpning av grå ekonomi. De grönas ordförande Ville Niinistö gav beskedet på partistyrelsens möte i Helsingfors.

Hautala vill inte att hennes handlande ska skada trovärdigheten för regeringens arbete. 

- Heidi Hautala är väldigt ledsen över det här allvarliga misstaget. Genom att avgå visar hon att hon förstår att det här var allvarligt och att det inte var rätt, säger Ville Niinistö.

Tidigare på dagen sade finansminister Jutta Urpilainen (SDP) att Hautala inte kan fortsätta i ministerarbetsgruppen. Urpilainen är ministerarbetsgruppens ordförande.

Ville Niinistö tycker att händelsen är mycket beklaglig, speciellt med tanke på att bekämpningen av den gråa ekonomin är en viktig fråga för de gröna. Men han ser ändå ingen anledning att ifrågasätta hennes trovärdighet som minister.

- Vi är alla människor, ingen är perfekt. Hon ansvarar på samma sätt som alla andra medborgare inför lagen och myndigheterna. Men få medborgare skulle missta sitt jobb på grund av ett mänskligt misstag.

Niinistö säger att han personligen litar på Hautala, trots att hon ändrat sin berättelse under de senaste dagarna. Detaljerna i hennes och hantverkarens berättelse skiljer sig också drastiskt åt.

- Hon har öppet berättat all fakta. Det här var ett mänskligt misstag.

De gröna kommer ändå att följa med diskussionen i offentligheten och hoppas att saken behandlas öppet. Hautala närvarade inte vid mötet i dag.

Heidi Hautala betalade hösten 2009 en hantverkare och en städerska svart när hon renoverade sin bostad i centrum av Helsingfors.

Heidi Hautala JK-anmäld efter svävande förklaring