Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Heidi Hautala JK-anmäld efter svävande förklaring

Fyra privatpersoner hann under fredagen anmäla biståndsminister Heidi Hautala (Gröna) till justitiekanslern för att hon anlitat svart arbetskraft.

Anmälningarna kan bli fler eftersom affären väcker stark indignation och diskuteras häftigt i sociala medier. Speciellt efter atten pressad Heidi Hautala har tvingats ändra sina uttalanden. De går stick i stäv med det hantverkaren som renoverade hennes bostad har berättat.

Hantverkaren preciserade sin berättelse i gårdagens Iltalehti. Enligt mannen visste Hautala exakt vad det var frågan om. Han hade talat med henne om besväret med att betala socialutgifterna och han hade berättat för henne hur mycket han borde få i handen (efter skatt).

Hautala ska sedan, enligt mannen, ha betalat exakt den summan.

Enligt mannen är det frågan om 600 euro. Jobbet med att restaurera Hautalas dörrar hade tagit flera dagar i anspråk. Sammanlagt säger han sig ha reparerat fyra dörrar och två lås i bostaden.

Hautala låter i sin blogg – mellan raderna – förstå att mannens avslöjanden är en hämnd för den rättstvist som mannen förlorat mot Hautalas fästman. En tingsrättsdom tidigare den här veckan har dömt hantverkaren till att betala ersättningar för fuskjobb som han gjort sig skyldig till när han jobbat för Hautalas fästman.

Hautala har dessutom erkänt att hon 2009 betalade 250 euro svart till en tjetjensk kvinna som städade hennes bostad i samband med renoveringen. Enligt Hautala tyckte hon synd om kvinnan och ville hjälpa henne att få fotfäste på den finländska arbetsmarknaden.

”Avgå Hautala”

Skarp kritik mot att biståndsminister Heidi Hautala vill fortsätta i ministerarbetsgruppen som arbetar med bekämpningen av den grå ekonomin kom från flera håll.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) krävde att Hautala lämnar arbetsgruppen.

– Jag tycker kanske inte att det är så lämpligt att Hautala fortsätter i arbetsgruppen. Jag tycker att De grönas ministergrupp själv allvarligt borde titta på det här och ta ställning till saken, sade Henriksson till Yle.

De grönas gruppordförande Pekka Haavisto sade i Yles program Pressklubben att det vore bra om Hautala lämnar sin plats i gruppen.

Också den sannfinländska riksdagsmannen Pentti Oinonen krävde att biståndsministern lämnar gruppen för bekämpande av grå ekonomi. Han tycker att det är pinsamt om Hautala fortsätter i gruppen efter avslöjandena om att hon anlitat svart arbetskraft.

Pinsam påminnelse

Heidi Hautalas utfall och moraliska indignation mot sin ex-politikerkollega Lena Luhtanen (SDP) 2007 får nu pinsam uppmärksamhet i medierna. Hautala gick hårt ut mot Luhtanen som i sin valkampanj till en del hade betalat en grafiker svart för att undvika moms.

Hautala påpekade då syrligt att Luhtanen borde ha känt till att det är arbetsgivaren som är ansvarig för att skatter och pensionsavgifter blir betalda.
”Luhtanen reagerar på saken som om hon inte alls kände till dessa lagparagrafer”, sade Hautala då.

Luhtanen, som hade varit justitieminister, föll i följande val ur riksdagen.