Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki. Akavas ordförande Sture Fjäder med juristen Jaana Meklin.

Klart för löneförhandling – men med strikta villkor

Vi vill förhandla, men inte om en nollinje. Det var löntagarfackens budskap till EK och regeringen, efter att tvisten om de tre utbildningsdagarna lösts.

Löntagarfacken och arbetsgivarorganisationen EK kunde inte enas om att inleda förhandlingar om en ny central löneuppgörelse. Sonderingarna fortsätter på tisdagen.

En löneuppgörelse är ett steg närmare efter att löntagarorganisationerna FFC, FTFC och Akava godkänt överenskommelsen om de tre utbildningsdagarna – en fråga som hängt kvar sedan ramavtalet 2011 och segt och länge satt stopp för en eventuell ny uppgörelse.

Sonderingar mellan facken och EK inleddes på Södra kajen klockan 16, men avbröts redan efter cirka en timme. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Nej till nollinje

EK har meddelat att man driver en nollinje vad gäller löneförhöjningar. Det tänker löntagarfacken inte gå med på.

– Några procenttal tänker jag inte i det här skedet föreslå, men löneförhöjningar är viktiga speciellt för låginkomsttagare, säger FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Akavas utgångspunkt i en ramförhandling är att köpkraften hos löntagarna ska bevaras.

Akava föreslår också en sådan ram som tidsmässigt kan delas i två delar med en halvtidsgranskning mitt i, till exempel 1+1 år.

Också FTFC:s linjedragning är att förhandlingen måste handla om löneförhöjningar, inte en nollinje, just för köpkraftens skull. FTFC önskar också centrala lösningar om textinnehåll som uppsägningsskydd och lönemässig jämställdhet.

Enligt EK:s vd Jyri Häkämies var fackens linje väntad med tanke på tidigare uttalanden.

– Nu ska vi försöka fortsätta och se om våra åsikter kan närma sig varandra. Något måste nog ändras i tänkesättet om vi ska komma framåt, säger han till FNB.

Skatteföljder utreds

Ett villkor kvarstår ännu vad gäller överenskommelsen om utbildningsdagarna. Akava påpekade redan på måndagsmorgonen att utbildningsdagarna inte får leda till att löntagaren får kvarskatt. Det handlar i praktiken om utbildning utanför de egna arbetsuppgifterna, till exempel kring kommande arbetsuppgifter då ett företag genomgår samarbetsförhandlingar.

Löntagarfacket kräver att Finansministeriet utreder vilka lagändringar som kan behövas för att lösningen inte skattemässigt ska drabba arbetstagaren.

– Det innebär att vi kan fortsätta diskussionen om en central löneuppgörelse, även om den i princip inte kan godkännas förrän den här skattetekniska frågan är utredd, säger Akavas arbetsmarknadsdirektör Maria Löfgren.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) lovade i går inga morötter från statens sida till förhandlingarna.

Regeringen vill få in organisationernas förslag till en eventuell central löneuppgörelse senast den 19 mars.