LEHTIKUVA / Jarno Mela

Lönenivån nästa stötesten

Att höja eller att inte höja lönerna, det är frågan. Beaktar man att arbetsgivarna och facket har mycket annat otalt med varandra ser det mörkt ut inför regeringens förhandlingar om budgetramen.

Arbetsmarknad

I dag ska de fackliga centralorganisationernas beslutande organ ta ställning till förra veckans förhandlingsresultat i den seglivade tvisten om utbildningsledigheten.

– Förhandlingsresultatet är en kompromiss. Det är inte givet att det duger åt styrelserna, säger Markku Salomaa som sköter intressebevakningen på FTFC.

Men också om det duger är det ingen garanti för att arbetsmarknadsparterna ska kunna börja förhandla på allvar den här veckan. Regeringen har i månader uppmanat parterna att försöka komma till skott innan budgetramen spikas om halvannan vecka, men det ser inte så lovande ut.

– När vi talar om tillväxt och sysselsättning måste vi få fason på arbetsgivarnas vilda uppsägningskultur. Det duger inte att företag som gör en präktig vinst sanerar bort personal, säger direktör Maria Löfgren på Akava.

– Det behövs en mänsklig praxis men det här tycks vara en principiell fråga för arbetsgivaren, säger Salomaa.

Både Akava och FTFC ser arbetsgivarens förslag på en nollinje för lönerna som den största stötestenen för att ens börja förhandla.

– Ska vi trygga köpkraften är det orealistiskt att frysa lönenivån, säger Löfgren.

– Vi måste höja lönerna. Nollinjen är otänkbar, säger Salomaa.

FTFC vill också förbättra uppsägningsskyddet för anställda och se över villkoren för andra så kallade kvalitetsfrågor i arbetslivet. Varken Akava eller FTFC är säkra på att det blir en central löneuppgörelse. De upplever att de stora exportnäringarnas arbetsgivarförbund dikterar för mycket. Men arbetsmarknadsspelets logik är så märklig att allt är möjligt.

– Det är ont om tid till budgetramförhandlingarna, men om det finns förutsättningar för att förhandla och om alla är med på allvar tror jag vi tar upp några större frågor och söker en lösning på dem. Det kan gå fort också, säger Salomaa.