Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/Juan Barreto

Venezuelas president Hugo Chávez är död

Venezuelas president Hugo Chávez har avlidit efter två års kamp mot cancer. Den 58-årige socialistledaren styrde Venezuela i 14 år.

- Vi har fått den hårdaste och mest tragiska budet... att comandante president Hugo Chávez avled i dag, sade en tårögd vicepresident Nicolás Maduro i ett tv-sänt tal direkt från militärsjukhuset i Caracas där Chávez vårdats sedan han återkom till hemlandet efter den senaste canceroperationen i Kuba.

- Länge leve Chávez, utropade tjänstemännen som stod runt omkring honom.

Chávez har genomgått cellgiftsbehandlingar på sjukhuset sedan han lades in där den 18 februari. Han har lidit av allvarliga luftvägsinfektioner och hade svåra besvär av en sådan vid sin död. Han har genomgått fyra canceroperationer i Kuba.

Han omvaldes till president i höstas men har inte kunnat sväras in på posten på grund av sin sjukdom. Det skulle ha skett den 10 januari, men Högsta domstolen sköt upp ceremonin på obestämd tid. Hugo Chávez har utsett Nicolás Maduro till sin efterträdare som ledare för socialistpartiet PSUV.

Latinamerikakännaren, professor Teivo Teivainen tror att Hugo Chávez tronföljare Nicolas Maduro kommer att segra i presidentvalet. Några stora förändringar är inte att vänta åtminstone omedelbart.

– Jag tror inte på någon maktkamp före valet. Att utmana Maduro nu skulle vara att utmana Chávez testamente.

Teivainen, som är professor i globalpolitik på Helsingfors universitet, tror att oppositionen kommer att ha svårt att göra sig gällande i valet.
– De korta tiden till valet gör att regeringen har en starkare position.