Presidentval hålls inom 30 dagar

Presidentval ska hållas i Venezuela inom 30 dagar och vicepresident Nicolás Maduro kommer att gå in under övergångstiden, meddelade utrikesminister Elias Jaua i en tv-sändning.

I Caracas var nyheten om Chávez död väntad. I stället är det frågan om den stundande valprocessen som diskuteras flitigast, säger José Vicente Carrasquero Amaitre, professor i statsvetenskap vid universitetet Simon Bolivar i Caracas via Skype till TT.

- Det återstår att se vad som i slutändan väger tyngst för väljarna: Kärleken till Chávez och hans ledarskap, eller den svåra situation med mat- och elbrist och den osäkerhet som landet befinner sig i.

Han tror inte på några större politiska förändringar på kort sikt. Att Chávez utsedde efterträdare, Nicolás Maduro, kommer att bli landets näste president i den chavistiska andan tvivlar Carrasquero Amaitre inte på - oavsett valresultat.

- Den nationella valförsamlingen respekterar inte konkurrenter. Valprocessen använder sig av demokratiska instrument, men respekterar inte dess principer.