Foto: Susanna Vainioranta. 1,3-miljonersklubben startar i Finland i dag med Siv Hellén i spetsen.

På promenad för kvinnohjärtat

Dags att dra på joggingskorna i kvinnohjärtats namn. För varje kilometer du går doneras tio cent till forskning i kvinnors hjärtsjukdomar. Den nya kampanjen heter Gå för hjärtat och som primus motor i Finland fungerar Siv Hellén.

Det finns ett växande intresse för att närma sig hälsofrågor ur ett genusperspektiv. Men vi har fortfarande långt kvar att gå särskilt när det gäller det största hotet mot finländska kvinnors hälsa: hjärt- och kärlsjukdomar. Det säger Siv Hellén som i dag startar 1,3-miljonersklubben i Finland tillsammans med bland andra Arja Koriseva och Pirkko Mannola.

Namnet syftar på antalet finländska kvinnor över 45 år.

I Sverige startades motsvarande klubb, 1,6-miljonersklubben, av Alexandra Charles redan 1998 och har blivit en väldig succé med över 34 000 aktiva medlemmar. I dag finns det ”systerklubbar” i både Norge och Tyskland samt ett nätverk i Ryssland. Syftet är att sprida kunskap om kvinnors hälsa, men också att vara opinionsbildare.

– Klubben fick sin början när jag lyssnade på ett föredrag om kvinnors hälsa. Kardiologen Karin Schenck-Gustafsson berättade att nästan all medicinsk forskningen utgår från en manlig norm trots att män och kvinnor har helt olika anatomi och reagerar olika på sjukdomar. Den orättvisan ville jag ändra på, säger Alexandra Charles.

Sedan dess har mycket hänt. Bara i fjol samlade den svenska organisationen in motsvarande 90 000 euro för forskning i kvinnors hjärtsjukdomar. Även som opinionsbildare har föreningen lyckats. På Karolinska institutet i Stockholm har ett centrum för genusmedicin startats och i dag omfattar både kvinnor och män tanken att våra kroppar är olika och får olika symptom när någonting är allvarligt fel.

Landar i Finland i dag

Och nu är det dags för Finland. Siv Hellén som grundade föreningen här tillsammans med andra likasinnade hoppas att allt fler finländs­ka kvinnor ska börja lyssna till sitt hjärta, rent fysiskt.

– Kvinnor känner sällan till de symptom som tyder på hjärtproblem eftersom forskningen oftast fokuserar på männens symptom. Bland annat därför är kampanjen viktig, säger hon.

För att göra kvinnor medvetna om riskerna och om vad de själv kan göra för att minimera dem, startar kampanjen med den enkla uppmaningen att promenera. Promenader hjälper inte bara det egna hjärtat, utan stöder även andra kvinnohjärtan eftersom en sponsor betalar tio cent per promenerad kilometer till forskning om kvinnors hjärtsjukdomar. Man kan delta genom att ladda ner gratisappen Kävele sydämen puolesta och skriva in sina promenader, eller genom att registrera sig på klubbens nya webbsida, 1,3miljklubi-klubben.fi som öppnar i dag. Mer information finns även på Facebook under Kävele sydämen puolesta.

Om man inte gillar promenader går det också bra att cykla, åka skidor eller på annat sätt motionera.

Exkluderar ingen

Just synligheten hör till klubbens viktigaste uppgifter, menar Hellén. I dag är till exempel många kvinnor uppmärksamma på symptom på bröstcancer, mycket tack vare kampanjen Rosa bandet.

– Men risken för att som kvinna dö i en hjärtsjukdom är åtta gånger större än att dö i bröstcancer. Ändå ser vi fortfarande på hjärtattack som en typiskt ”manlig” sjukdom, säger Hellén.

Hon poängterar att den primära målsättningen är att göra forskningen mer jämställd, men inte på männens bekostnad.

– Det finns också många ”typiska kvinnosjukdomar” där männens situation förbises, som osteoporos och anorexi, säger hon.

Därför inbjuder klubben alla, kvinnor som män och både unga och gamla utan att exkludera någon.

– Det ska inte bli någon fruntimmersklubb för ankdammen. Vi strävar också efter att vara en genuint tvåspråkig förening. Kvinnors hälsa angår oss alla, och vi vill göra arbetet roligt och fyllt av livsglädje. När kvinnorna mår bra, mår alla andra också bättre, säger Siv Hellén.