Foto: Shutterstock

Köttskatt är inget för Finland - ännu

Finländarnas höga köttkonsumtion belastar miljön och kan vara ett hot för folkhälsan. Experter är försiktigt positiva till idén om en skatt på kött.

Skatt på kött är en av åtgärderna som svenska Jordbruksverket föreslår i en färsk rapport för hållbar konsumtion. Produktion av kött, speciellt nötkött, kräver mycket resurser och orsakar höga växthusgasutsläpp. Dessutom visar forskning att hög konsumtion av rött kött ökar risken för vissa cancerformer.

– I princip är tanken god och värd att stödjas. Nötkött är ett av de livsmedel som mest belastar miljön, säger Eero Yrjö-Koskinen, verksamhetsledare på Finlands naturskyddsförbund.

Naturskyddsförbundet stödjer skatter som styr konsumtion, men anser att de slår orättvist mot dem med låga inkomster. Man borde hitta ett sätt att kompensera effekten för låginkomsttagare.

Miljöproblem

Även finska Miljöministeriet och Arbets- och näringsministeriet har i en rapport konstaterat att man borde överväga ekonomiska styrmedel för att förändra finländarnas matvanor.

Men en köttskatt kommer nog inte att införas i Finland inom den närmaste framtiden, tror Eva Heiskanen, professor på Konsumentforskningscentralen och en av experterna bakom rapporten.

– Idén skulle kunna vara god och ha en styrande effekt. Den ökande köttkonsumtionen är ett problem för miljön och skulle vara det ännu mer om alla konsumerade kött som vi i västvärlden gör. Men själv skulle jag börja med korta bilresor och byggnaders energieffektivitet i stället, säger Heiskanen.

Hon säger ändå att man kunde utreda effekten av en skatt. Debatten som skapas kan i sig leda till en mer hållbar konsumtion.

Läs mer i dagens Hbl!