Foto: KSF-arkiv.

Sverige överväger koldioxidskatt på nötkött

Jordbruksverket i Sverige föreslår skatt på nötkött, skriver Dagens Nyheter. Orsaken är att svenskarna konsumerar näst mest kött i EU, drygt 25 kilo per person och år.

Svenskarna konsumerar betydligt mer kött än genomsnittet i EU- länderna.

Nötkött  står för en stor del av livsmedelsproduktionens koldioxidutsläpp och stor konsumtion stöder därmed inte en hållbar utveckling.

Den tilltänkta skatten på nötkött ska minska den stora konsumtionen, som inte heller är hälsosam. Svenskarnas totala köttkonsumtion per år är 87 kilo per person, eller nästmest i EU, skriver DN.

Nästan hälften av allt det kött som äts i Sverige är importerat. Jordbruksverket föreslår också att hållbarhetsmärka köttet. 

– Om det inte räcker med frivilliga åtaganden från konsumenterna, vi ser ju att köttkonsumtionen fortsätter att öka, så är köttskatt ett alternativ som ligger nära tillhands, säger Sone Ekman som är utredare vid Jordbruksverket, till Ekot. Ekot bevakar jordbruksverkets presskonferens klockan 11.00 finsk tid. 

Jordbruksverket presenterar i dag rapporten "En hållbar köttkonsumtion". I rapporten konstateras att västvärldens köttkonsumtion bör minskas för att få ner koldioxidtsläppen från livsmedelsproduktionen.

Enligt Jordbruksverkets rapport ökade den svenska totalkonsumtionen med 33 procent åren 1980–2010 till 85 kilo kött per person. Svenskarna äter mest griskött, medan nötköttet är nummer två med 25,7 kilo per person och år. Kyckling och fjäderfä är nummer tre bland svenskarnas köttfavoriter, konsumtionen är 18 kilo per person och år.

Konsumtionen av vilt är däremot  liten.