Lehtikuva/Heikki Saukkomaa,

Åbovarvet kan förlora TUI:s beställning

STX Finlands varv i Åbo riskerar att förlora de två kryssningsfartyg som TUI Cruises redan beställt. Orsaken är problem med finansieringen. Det ena fartyget byggs redan, det andra ska påbörjas i sommar.

Varvet i Åbo står nära en konkurs, skriver tidningen Helsingin Sanomat. STX Finland har enligt tidningen förklarats krisdrabbat och då kan Arbets- och näringsministeriet och statens finansieringsbolag Finnvera inte ge bolaget finansiering.

I torsdags sade vice vd Jari Anttila på STX Finland till FNB att förhandlingarna om finansiering fortsätter.

På lördagen sade han till Turun Sanomats webbtidning att om varvet inte lyckas få finansiering för projekten innebär det att verksamheten måste läggas ner.

FNB lyckades inte nå Antila på lördagen.

Tjugo procent från annat håll

Finnveras vd Pauli Heikkilä sade till FNB att han inte kan kommentera eventuella förhandlingar.
Finnvera erbjöd i höstas Åbovarvet garantier på 950 miljoner euro för bygget av tre fartyg och dessutom separat finansiering till köparna. Men en av beställningarna gick till Frankrike. Rederiet Royal Carribeans lyxkryssare ska nu byggas av STX franska systerbolag.

–Situationen har alltså förändrats. Allmänt taget kan jag säga att Finnvera alltid är berett att förhandla, säger Heikkilä.
Finnvera kan garantera högst 80 procent av finansieringen för konstruktionstiden. Förutsättningen för att Finnvera ska stöda ett företag är att företaget hittar de lån för de resterande 20 procenten på den fria marknaden.

Nu höjs också högerröster

Tvisten om huruvida staten borde ingripa och stöda STX Finland har spridit sig från SDP till Samlingspartiet.
Åbo stadsdirektör Aleksi Randell (Saml) och direktören för Egentliga Finlands landskapsförbund Juha Savo (Saml) bad regeringen skynda på och fatta beslut för att rädda varvet. Både

Randell och Aho uttalade sig i Turun Sanomats webbtidning.

Randell säger att det är svårt för andra aktörer att ta initiativ i frågan innan staten sagt vad den tänker göra.
Näringsminister Jan Vapaavuori (saml) skrev i sin blogg att olika ägandearrangemang inte hör till de sakerna en minister kan börja spekulera om i offentligheten.