LEHTIKUVA / Tatu Lertola

Regeringen under press i varvsfrågan

Regeringen utsätts för press att finna en klar gemensam ståndspunkt i fråga om statligt ägande i varvsbolaget STX Finland

Pressen ökade på onsdagen då det även inom regeringspartierna höjdes röster för en större statlig insats för att rädda varvsindustrin.

Annika Lapintie, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, hoppades att regeringen än en gång utreder på vilket sätt man kan se till att jobben inom branschen stannar kvar i Finland.

–Den koreanska ägaren luras ordentligt i sammanhanget och det är naturligtvis tråkigt, men trots det har vi anledning att bevara jobben i branschen så gott det går, sade Lapintie.
En koreansk direktör inom STX-koncernen framkastade i en intervju för Kauppalehti i fredags att staten kunde gå med som delägare i STX Finland. Enligt honom har bolaget svårt att hitta investerare på annat håll.

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) har sagt att han motsätter sig statligt delägande i bolaget. Enligt honom skulle strida mot en långvarig princip inom regeringen att rädda företag som råkat svårigheter. I onsdags tog också finansminister Jutta Urpilainen (SDP) den ståndpunkten.

–Jag anser det klart att staten inte kan börja rädda ett företag som det går dåligt för, sade hon på en presskonferens i samband med den socialdemokratiska partistyrelsens möte.
Enligt henne kunde staten ändå i princip köpa andelar i marinindustri eller varvsindustri vid en senare tidpunkt.

Motsättningar inom SDP

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jukka Kärnä var dock inte överens med sin partiordförande. Han ville att staten går in som ägare i STX. Han antog att Frankrikes andel i de det franska varvsbolaget var avgörande för att den senaste kryssarordern gick Finlands näsa förbi.
–11 000 årsverkern är något som borde intressera oss i det här ekonomiska läget. Om vi också går miste om beställningarna från TUI Cruises blir det fråga om 20 000 årsverken.

Riksdagsedamoten Sirpa Paatero (SDP) tror att det inom hennes parti finns flera åsikter om statligt delägande i varsindustin. Enligt henne finns det även de som är kritiskt inställda till regeringens agerande i förhandlingarna om det lån som STX hade begärt för att få beställningen. Personligen ansåg hon docjk att STX Finland har så dålig ekonomi att det inte skulle löna sig att gå in i bolaget.
Petteri Orpo, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, ville ännnu inte ta ställning till ett statligt delägande i STX Finland. Enligt henne bör bolaget först göra sig av med sin överkapacitet och omorganisera sina funktioner