Pensionsbolag och fack ointresserade av STX-aktier

Pensionsbolagen i Finland är knappast intresserade av att placera i varvsbolaget STX Finland och fackförbunden tänder inte heller på idén.

Pensionsbolagen söker framför allt avkastning och säkerhet och då är STX, som på fem år gjort en förlust på 180 miljoner euro, ointressant. Till exempel Ilmarinen kräver att bolagen ska vara solida och lönsamma.
De ledande pensionsbolagen vill inte direkt uppge om de är intresserade av att placera i STX. Principen är att inte tala om placeringsplaner i offentligheten.

Ilmarinen vill inte grunda sina placeringsbeslut på industripolitik.

–Utgångspunkten är avkastning när pensionsmedel placeras, säger bolagets vice vd Timo Ritakallio.
Varma vill inte kommentera saken. På sin webbplats skriver bolaget att placeringarna ska vara trygga och ge en bra avkastning.

Fackförbundet Pro kan i princip tänka sig att köpa aktier i varvsbolaget STX Finland.
–Om vi på det sättet bidrog till att varvsverksamheten bevaras i Finland så utan vidare, säger ordföranden Antti Rinne.

Metallarbetarnas förbund gör däremot inte stora placeringar i industrin i förbundets egna branscher, säger förbundets ordförande Riku Aalto.
–Visst kan vi gå in i ett börsbolag med en viss summa, men i det här fallet är det inte ens frågan om ett börsbolag. Vi kan inte ta en sådan risk med medlemmarnas medel att vi skulle försöka rädda den finska industrin, säger Aalto.

Värdet på Pros aktieinnehav uppgår till närmare 50 miljoner euro. Metallarbetarnas portfölj är värd ungefär 140 miljoner euro.