Steg 1. Klipp ut en lämplig bit av pappret och slå in paketet med avigsidan ut. Pappret får inte vara för stort. Knip tag i flikarna ordentligt för proffsig vikning. Foto: Rebecca Söderström

Paketera julklapparna som proffsen

Gåvopaketeringsproffsen på Stockmann visar hur man paketerar Hbl:s dubbelsidiga gåvopapper så att båda sidorna kommer till sin rätt.

I år bjuder Hbl:s visuella artister på egenhändigt designade julpapper. I gårdagens blad fick läsarna riva ut ett gåvopapper med zombiepepparkakor av nyhetsgrafikern Måns Eklund och i dag pryds mittuppslaget av en illustration signerad grafikern Maija Hurme. Men hur paketera så att båda sidorna av pappret syns?

– Det finns många sätt, men ett av de absolut lättaste är att man klipper ut en bit av pappret och gör den till en liten ”bård” runt paketet, säger Miia Kotilainen på Stockmanns gåvopaketeringstjänst.

Dagens Hbl-gåvopapper med kottar är enligt Kotilainen extra tacksamt för detta ändamål, eftersom pappret har flera olika motiv och man kan välja vilket man vill lyfta fram. Kotilainen väljer en glad ekorre och på någon minut har hon svängt ihop ett sött litet paket. Och hon har flera tips.

– Det viktigaste när man börjar paketera är att se till att pappret är rätt storlek. Om man har en fyrkantig gåva ska flikarna i kortändan inte vara för långa, max så höga att de täcker paketets kortsida. Om det blir för långt måste man klippa pappret. Med för långa flikar är det omöjligt att få flikarna att se proffsiga ut, säger hon.

Och när flikarna ska vikas måste man ha hårda nypor.

– Bara så blir de raka och snygga.

För att få till den för Stockmann typiska snörningen ska man först snurra snöret två gånger kring paketet och sedan fästa snöret på mitten med en knut. Snörändarna kan fästas med ett klistermärke eller krusas med hjälp av en sax.

– Men använd aldrig det vassa bladet på saxen när du krusar presentsnöret, för då kan snöret brista. Dessutom riskerar du skärsår, säger Kotilainen.

Hon själv är snart sagt mästare på gåvopaketering, efter att ha jobbat två jular på Stockmanns gåvopaketering. I år finner man henne på herravdelningen, men i fjol var det leksaksavdelningen som gällde.

– För många av våra kunder är det en stor lättnad att det finns folk som gärna och snabbt kan slå in gåvorna, särskilt om man har många paket. Jag tycker det är väldigt roligt, man får lösa en massa problem. Dessutom får vi utbildning i snygg paketering.

Vilket paket har varit svårast att slå in?

– En snöskovel för barn. Och en säckstol som vi paketerade in i fjol. I år har den största utmaningen varit en stor platt-tv. Men man lär så länge man lever. Min specialitet är stekpannor, där är jag expert!