Foto: Leif Weckström. Bensowska stiftelsens styrelseordförande Valter Gadolin tycker söndagens Hbl innehöll felaktiga påståenden.

”Påståendena om Bensows stämmer inte”

Bensowska stiftelsens styrelseordförande Valter Gadolin är upprörd. Enligt honom är påståendena i gårdagens Hbl felaktiga.

Är det motiverat att stiftelsen hyr ut sina villor och sommarvisten åt styrelsemedlemmar?

– Mig veterligen är det bara jag som styrelsemedlem som bor i Villa Bensow. Att min dotter också skulle bo i villan, som det påstods, stämmer inte alls. Den enda orsaken till att jag själv ens bor där var att vi inte hade några andra intresserade av att hyra. För att villan inte skulle stå tom flyttade jag in där.

– Det stämmer att det bor också en annan familj i huset, men de har ingenting med styrelsen att göra. Vad gäller sommarvisten är det också endast en av styrelsemedlemmarna som hyr, Rolf Wahlström. De andra holmarna hyrs ut åt helt utomstående personer.

Bensowska släktingen Viveca Halldin Nordberg säger att det är olagligt för Bensowska stiftelsen att stänga barnhemmet, hur förhåller ni er till det här?

– Den frågan sitter styrelsen fortfarande och grunnar på. Vi har inte ännu rett ut de juridiska aspekterna så jag vet inte om det är olagligt eller inte.

Borde det vara de tidigare barnhemsbarnen som får njuta av stiftelsens egendom, och vid en eventuell stängning av barnhemmet ärva förmögenheten?

– Det där är Ebba Rosenbergs (tidigare anställd på barnhemmet, intervjuad i Hbl i går) personliga åsikt. Själv har jag aldrig ens träffat henne och jag har inte heller själv arbetat på Bensows. Jag kan inte ta ställning till den här frågan, det är styrelsens sak att bestämma vad man borde göra med egendomen och den frågan har vi ännu inte tagit upp.

Går det att erbjuda korttidsplacering för barn i krissituationer på barnhemmet eller i de andra av stiftelsens fastigheter?

– Det är en sak vi i styrelsen funderat på, men vi har ännu inte fattat beslut i saken. Jag kan inte ta ställning till frågan.

Enligt Viveca Haldin Nordberg har tolv holmar blivit fyra och en tomt i Grankulla sålts. Hur många holmar äger stiftelsen nu?

– Det är ett helt felaktigt påstående att vi skulle ha sålt några holmar. Stiftelsen har inte sålt en enda holme ute i Barösund, samtliga holmar är kvar i stiftelsens ägo. Tvärtom har det till och med kommit till några örar. Jag kan inte säga hur många holmar det är. Vad räknas som örar, vad som holmar och vad som skär till exempel?

– Av tomten i Grankulla har vi  däremot nog sålt, det stämmer. Det såldes till Grankulla stad. Men det här hände långt före jag själv var med i styrelsen.

– Jag vet inte vad de pengarna gått till exakt, men mig veterligen finns det ingen anledning att tro att de pengarna använts på felaktigt sätt. Allt finns säkert dokumenterat och redovisat.