Foto: Johannes Tervo

Klar majoritet i riksdagen emot förbud

Bara tolv riksdagsmän vill förbjuda pälsnäringen, medan 102 röstar emot ett förbud. enligt Hbl:s enkät. Därmed har medborgarinitiativet inga chanser att lyckas.

60 000 personer kräver i ett medborgarinitiativ till riksdagen att pälsnäringen förbjuds i Finland efter en övergångsperiod.

Förslaget blir första gången den nya möjligheten till medborgarinitiativ prövas. Men förslaget att förbjuda pälsnäringen är dödfött.
Hbl har kontaktat samtliga 200 riksdagsledamöter och frågat hur de ställer sig om frågan går till omröstning. Redan nu meddelar 102 ledamöter att de röstar emot ett förbud. Bara tretton ledamöter understöder förslaget.

Fjorton har inte bestämt sig medan 71 valde att inte delta i enkäten. Av de tretton som vill förbjuda pälsnäringen är sex gröna, fyra från Väns­terförbundet, två socialdemokrater och en sannfinländare.

Den största beslutsångesten tycks socialdemokrater ha, 31 ledamöter uppgav inte sin åsikt. Motsvarande siffra var 21 osäkra samlingspartister och elva osäkra i Sannfinländarnas grupp.

Det är bara i Svenska folkpartiet alla ledamöter redan nu kan meddela att de röstar emot förbudet.
Många ledamöter som säger sig rösta emot ett förbud säger ändå att de i enlighet med regeringsprogrammet vill uppmuntra pälsuppfödare att söka sig annan utkomst så att näringens betydelse långsamt minskar.

Kritiken beaktas
Hbl:s utredning gör att pälsnäringen kan andas ut, men direktören på Pälsdjursuppfödarförbundet Max Arhippainen tar kritiken på allvar.

– Vi är mycket medvetna om att många av dem som i dag stöder näringen anser djurens välfärd vara viktig. De är oroliga och deras oro ska vi ta på allvar och förbättra djurens förhållanden.

– Samtidigt som vi visar våra kritiker tillbörlig respekt gläds vi åt att en näring som ändå betyder så mycket för både sysselsättning och export har en så bred förståelse i riskdagen.

Att det första medborgarinitiativet i riksdagen riktar sig emot pälsnäringen bekymrar inte Max Arhippainen.
– Tvärtom välkomnar vi att våra motståndare nu väljer att driva sin åsikt med lagliga metoder i stället för med våld. Det är helt i sin ordning, så ska det vara i en demokrati.