"Pälsnäringen är guld värd"

Åsikter i riksdagen hittar du nedan.

NEJ TILL FÖRBUD


Pertti Hemmilä (Saml):
Jag röstar självklart mot ett förbud. Tänk efter, det handlar om en pott värd 600 miljoner euro. Pälsnäringen är guld värd för Finland.

Juha Sipilä (Cent):
Pälsdjursuppfödning är en laglig näring. Vi måste i alla lägen slå vakt om att produktionsdjuren tas om hand väl.

Christina Gestrin (SFP):

Jag är mot ett totalförbud, men stöder åtgärder som förbättrar pälsdjurens välbefinnande och regelbunden övervakning av det.

Peter Östman (KD):
Näringen inbringar uppskattningsvis 60 miljoner i skatteintäkter till stat och kommun. Mycket pengar, med den summan kan man till exempel betala personalkostnaderna för 1300 till 1400 vårdare.

JA TILL FÖRBUD

Oras Tynkkynen (Gröna):
Om någon höll sin hund under lika vidriga förhållanden som pälsdjuren kunde han bli dömd för djurplågeri. Hundar och farmrävar har samma sorts behov och är i grunden väldigt lika djur.

Silvia Modig (Vänst):
Om pälsdjuren hölls under förhållanden som är typiska för arten skulle pälsfarmningen vara ekonomiskt ohållbar. Vi måste se till att de som måste byta näring får en tillräckligt lång övergångstid.

Tarja Filatov (SDP):
Jag har undertecknat medborgarinitiativet. Det är frågan om ett etiskt val. I medborgarinitiativet föreslås en tillräckligt lång övergångstid.

VET INTE
Jussi Halla-aho (Sannf):
Jag röstar blankt. På långsikt hoppas jag att pälsuppfödning upphör i Finland och i andra länder. Näringen är inte etiskt försvarbar och inte nödvändig.

Sanni Grahn-Laasonen (Saml):
Personligen går jag inte i päls och tycker att frågan egentligen borde avgöras av konsumenterna. Till förbudet tar jag inte ännu ställning.