Foto: EPA/Tannen Maury

Följ USA:s presidentval med Hbl

USA:s nya president heter åter Barack Obama. Den här livebloggen uppdaterades av Hbl:s webb- och utrikesredaktion.

Välkomna till livebloggen! På Twitter använder vi #usaval.

10.38

Nu stänger vi livebloggen! Tack till er alla som följt den. Vi som jobbade med livebloggen i Helsingfors var: Sofia Holmlund, Stefanie Sirén och Tobias Pettersson. Sanna Karlsson och fotograf Cata Portin jobbade från Las Vegas i USA.

9.58

Så här säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu: "Den strategiska alliansen mellan Israel och USA är starkare än någonsin. Jag fortsätter att jobba med president Obama för att trygga de intressen som är vitala för säkerheten för de israeliska medborgarna. Informationen kommer från BBC.

9.54

Här är en smygtitt bakom kulisserna hos BBC!

9.49

Här är Hbl:s Sanna Karlssons rapport från valvakan i Las Vegas.

9.36

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) är lättad över att USA:s president Barack Obama har valts till en andra mandatperiod.

9.28

Det strömmar in lyckönskningar till Obama. Bland annat säger EU:s permanenta ordförande Herman Van Rompuy att han är mycket glad att Obama omvaldes. Också Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har gratulerat Obama.

9.09

Vår livechatt med USA-experten Andreas Elfving håller på som bäst. Gå in och ställ dina frågor här!

8.51

här ser första sidan på Washington Post ut i dag: "Obama wins". New York Times ser ut så här.

8.45

Han tackar också sin fru Michelle Obama, sitt kampanjteam, men framför allt alla amerikaner som röstade i valet.

8.38

Så här säger Obama: "The best is yet to come". Jag vill tacka alla amerikaner som röstade. Han gratulerar Mitt Romney och Paul Ryan för en tuff kampanj. Orsaken till att den var så tuff är att "vi bryr oss om det här landet så mycket".

8.36

Obama på scen i Chicago tillsammans med fru och döttrar.

8.22

Obama lär vara på väg till valvakan nu, rapporterar CBS.

8.21

Storbritanniens premiärminister David Cameron gratulerar Obama på Twitter. Han skriver: Varma gratulationer till min vän Barack Obama. Ser framemot att fortsätta jobba tillsammans.

8.18

Vita huset har publicerat en bild av Barack Obama med Joe Biden med sina respektive fruar på Flickr. Här hittar du bilden.

8.10

CBS uppger att Obama fortfarande sitter på sitt hotell. Det alla nu väntar på är hans tal i Chicago.

8.01

Både i Maryland och Maine har väljarna  röstat för att legalisera homoäktenskap.

7.57

Nu talar Mitt Romney: Han gratulerar Barack Obama till segern. "USA befinner sig i en tid av stora utmaningar".

7.54

CBS rapporterar att Mitt Romney ringt upp Barack Obama för att bekräfta sitt nederlag. Romney väntas strax hålla tal.

7.52

Strax kan du chatta live med USA-experten Andreas Elfving här på Hbl! Chatten pågår mellan klockan 8 och 10. Här är länken till chatten.

7.32

Colorado blir den första amerikanska delstaten som legaliserar marijuana. Det ser också ut som om Washington kan legalisera marijuana, men inte grannstaten Oregon, uppger Huffington Post.

7.17

Buzzfeed uppger att bilden där Obama kramar sin fru Michelle som han tweetade för cirka en timme sedan, är det mest populära någonsin på Twitter.

7.10

Yle Fem sänder inte längre SVT:s valvaka, däremot kan man titta på CBS:s livebevakning på Yles Arena.

7.07

Hbl:s Sanna Karlsson i Las Vegas har talat med en av Obamas frivillgarbetare på valvakan. Skylar Lawniczak, 22, säger: Det här är fantastiskt och jag är upprymd. Jag stöder Obama för att han jobbar för homosexuella. vilket jag också är.

6.57

Röstningen har inte förlöpt problemfritt, bland annat har väljarna klagat på problem med valmaskiner och långa köer in i vallokalerna.

6.52

Med rösterna från Ohio har Obama 274 delegater bakom sig. För seger krävs 270 delegater.

6.36

Det alla nu väntar på är att Romney ska erkänna sig besegrad i sitt tal, och att Obama ska hålla sitt segertal.

6.33

Enligt en reporter på Fox accepterar inte republikanerna resultatet innan fler röster räknats.

6.25

Nu bekräftar flera medier att Barack Obama har vunnit presidentvalet. 

6.22

"Four more years" var det alltså Obama som twittrade. Innan skrev han: "Det här hände tack vare er".

6.18

Hbl:s Sanna Karlsson i Las Vegas på Obamas valvaka: "Eufori. Folk gråter, dansar och skrattar." "Four more years".

6.16

Nu kommer även andra medier med samma prognos: TT, BBC, Fox.

6.15

Det är tolkningen från reportern på plats på Obamas valvaka i Chicago.

6.14

Obama har säkrat segern i amerikanska presidentvalet, enligt SVT:s valprogram.

6.11

CNN förutspår att Obama vinner i Iowa och New Mexico.

6.09

Romney tar North Carolina och Missouri, skriver BBC.

6.05

Redaktionen ringde precis upp Hbl:s Sanna Karlsson och Cata Portin som nu befinner sig på Obamas valvaka på hotellet Mandalay Vay i Las Vegas. Jublet från supportrarna när CNN:s prognos publicerades nådde även Helsingforsredaktionen. Karlsson berättar att det hela tiden strömmar till människor som vill delta i vakan.

6.03

CNN:s prognos: Obama vinner i Kalifornien, Hawaii och Washington. Romney vinner i Idaho och Montana.

5.58

Nu är det klart, delstaten Arizona går till Romney, rapporterar BBC.

5.50

Barack Obama har nu begett sig till sin valvaka i Chicago, twittrar BBC.

5.47

Det ser ut som om republikanerna åter kommer att få majoritet i representanthuset.

5.45

De sista vallokalerna stänger i Alaska vid sjutiden på morgonen finsk tid.

5.44

NBC och CBS förutspår att Romney tar Arizona, skriver Reuters.

5.36

Snart kommer röstresultat från tre avgörande delstater: Florida, Virginia och Ohio. De här rösterna kan avgöra valet, skriver BBC.

5.33

Enligt CBS prognos tar Obama Minnesota. Samtidigt rapporterar också Reuters att USA fått sin första senator som är öppet lesbisk, Tammy Baldwin från Wisconsin.

5.27

Han vinner också i New Mexico. Så här skriver BBC: Mitt Romney har nio sätt att vinna presidentvalet. Han måste vinna i Florida, förlorar han där återväljs Obama.

5.26

Obama tar Wisconsin, rapporterar BBC.

5.15

I många av de betydande vågmästardelstaterna, som Virginia, Ohio och Florida har kandidaterna varit så jämna att man inte kunnat göra några tillförlitliga prognoser ännu.

5.05

Hbl:s Nevadateam åker iväg på valvaka nu och redaktionen i Helsingfors tar över livebloggandet.

5.02

Prognos: Vågmästardelstaterna Michigan, Pennsylvania, New Hampshire och Wisconsin till Obama. Romney har ännu inga vågmästardelstater.

5.01

CNN vågar ännu inte tippa hur det går här i Nevada - men vallokalsenkäterna visar att Obama skulle ha ett övertag här. Enkäterna ger också Iowa för Obama medan Montana går till Romney. Att mormonstaten Utah går till mormonen Romney kan inte överraska någon.

4.55 Om fem minuter stänger vallokalerna här i Nevada, och i flera andra västliga stater. Nevada räknades ännu för en vecka sedan som en vågskålsstat, men de sista mätningarna har alla varit så klart för Obama att delstaten nu räknas som en segerstat för honom. Om det stämmer får vi se snart.

4.48 Samtidigt med presidentvalet väljs också en del av kongressen. Och det ser ut som om republikanerna utom allt tvivel kommer att behålla majoriteten i representanthuset, rapporterar CBS. Hur det går i senaten är oklart ännu, men det lutar åt demokratisk seger - vilket innebär fortsatt dödläge i kongressen och svårigheter för vem som än blir president. 

4.42 CNN förutspår att Obama tar Pennsylvania och delstatens 20 elektorsröster. Det skulle innebära 153 elektorer för Romney och 142 för Obama.

4.32 Florida verkar bli en riktig rysare igen. 7 miljoner röster har räknats och marginalen under 1000 röster. För tillfället i Obamas favör, men för tre minuter sedan var det i Romneys favör. Det kommer att ta tid innan det står klart vem som får Floridas viktiga 29 elektorsröster.

4.14 För er som hellre följer med på svenska finns här en fin grafik på Svenska Dagbladet.

4.09 Romney leder i de flesta projektionerna som medierna gör för tillfället: Washington Post är försiktigast: Obama 65 - Romney 93.

NBC ger just nu Obama 114- Romney 153.

CNN: Obama 123 - Romney 152 och NPR ger Obama 110-Romney 154.

4.04 Nu stängde igen en hel mängd stater i Mellanvästern och de flesta av dem gick enligt CNN till Romney (Kansas, Louisiana, Mississippi, Nebraska...). Den stora vinsten är förstås Texas med sina 38 elektorsröster. Obama fick som väntat New York med 29 elektorer och New Jersey med 14. Man väntade sig ett tajt race i Michigan, men Obamas räddningspaket till bilindustrin verkar ge honom en klar seger och 16 elektorsröster där.

3.33 En femtedel av rösterna i Ohio har räknat och Obama leder med 58 procent mot 40 för Romney.

Men Romney leder antalet röster nationellt och analytikerna går genast upp i högvarv och börjar spekulera i om ena kandidaten kanske igen en gång får fler röster, medan den andra tar hem elektorerna och vinner, som skedde år 2000.

3.30 Vallokalerna har stängt i Arkansas och Tennessee, och båda staterna går enligt CNN:s tippning till Romney - det skulle betyda ytterligare 17 elektorer för Romney.

3.26 Inga medier har ännu vågat tippa utgången i de nyckelstater där vallokalerna redan har stängt: Virginia, Florida, New Hampshire och viktiga, viktiga Ohio.

3.22 New Yorkborna kan följa med valet genom att titta på Empire State Buidling - fina bilder till exempel på Mashable.

3.03 Nu kom det en hel drös resultat och CNN tippar de flesta av dem för Obama. Här kommer listan: Connecticut (7 elektorsröster), Delaware (3), District of Columbia (3), Illinois (20), Maryland (10), Massachusetts (11), Maine (4) coh Rhode Island (4). Oklahoma med 7 elektorsröster går till Romney enligt CNN. Det betyder att elektorerna enligt CNN är 64 -40 för Obama. Men NPR är inte helt med på noterna: 61 för Obama - 71 för Romney säger de.

2.55 Om fem minuter stänger fler vallokaler igen, och det kommer fler tippningar. Det är inga stora överraskningar än så länge - alla stater har varit rätt så garanterat repulikanska eller demokratiska hittills.

2.30 Mitt Romney får West Virginia också enligt CNN. När de första resultaten från viktiga vågskålsstaten Florida kommer in är Obama i ledning. Florida har nämligen 29 elektorsröster så staten är eftertraktad. Men väldigt många röster är ännu oräknade, så det är alltför tidigt för Obamas läger att jubla.

2.25 Hupp! Nu tog Mitt Romneys elektorsantal ett stort skutt till 44 enligt NPR. Georgia, Indiana och South Carolian räknas gå till republikanen. CNN är lite försiktigare, de ger Romney 19 elektorer. Obama har fortfarande 3.

2.12 Vi har nog andra källor också, men CNN hade en del intressanta tips om vad man kan följa med i natt.

2.04 Första nyckelstaten som stängt sina vallokaler, Virginia, tippar CNN inget om ännu, men vallokalsenkäten säger att det är 49-49. Det blir alltså en spännande kväll. Den kandidat som först lyckas samla ihop 270 elektorer blir president.

2.00 CNN kommer med sin första tippning av de stater som stängt vallokalerna: Mitt Romney tar Kentucky med 8 elektorsröster och Obama tar Vermont med 3 elektorer.

1.54 Välkomna - nu startar vi livebloggen igen! Hbl:s team i Nevada, Cata Portin och Sanna Karlsson, har laddat upp med chips och är redo för några timmar framför tv:n innan det är dags för oss att dra iväg på valvaka. Klockan i Las Vegas är snart 16, så vallokalerna här är öppna i tre timmar ännu. Men på östkusten stänger vallokalerna om tre minuter - och de första prognoserna väntas strax efter det.

00.23

Hbl:s liveblogg tar nu en paus och återkommer under morgonnatten med rapportering direkt från Las Vegas!

00.09

Det är inte en enkel procedur att rösta i USA, och ifall maskinen vägrar godkänna ditt val blir det ännu svårare. Se videon här om valmaskinen som ville rösta Romney. Läs mer på MSNBC:s webbsida.

00.05

Bland dem som meddelat om att de röstat på Twitter under hastaggen #ivoted verkar de största samtalsämnen vara hur länge det tog att rösta och ifall man fick ett klistermärke eller ej som bevis på att man röstat.

00.02

Det råder ingen brist på grafiska visualiseringar över vad väljarna tycker och hur de antas rösta. Så här tänker The Washington Post.

23.46 

I väntan på att de första resultaten ska börja trilla in under morgonnatten kan du underhålla dig med The Guardians serie över hur Mitt Romney gick från businessman till presidentkandidat. Bara att bläddra neråt!

23.42

Färgat ljus kommer att projiceras på toppen av Empire State Building i New York, varefter delstatsvinnarna presenteras. Rött för Mitt Romney och blått för Barack Obama, fram tills dess att någon av dem har vunnit de 270 elektorsröster som krävs för att bli president. Det är tv-bolaget CNN som ligger bakom jippot, skriver TT.

23.22

Orkanen Sandy orsakar fortfarande stora problem i New Jersey och New York efter att flera vallokaler förstörts av vattenmassorna. För att råda bot på bristen av vallokaler har mobila röstningsställen tagits i bruk, uppger Al Jazira.

23.12

För vissa börjar det vara nog med Romney och Obama och hela valkalaset, speciellt för 4-åriga Abigail som är urled på "Bronco Bamma". Hennes trötta tårar till fick till och med amerikanska mediebolaget NPR att be om ursäkt för det evinnerliga valtjatet, och medge att "kampanjen har pågått tillräckligt länge för oss också, bara några dagar till!".

Se videon med Abigail här!

22.57

Nästan en femtedel av de som röstat i presidentvalet har också berättat om det på sociala medier. Enligt forskningsinstitutet Pew Research Center är det speciellt unga väljare som varit aktiva på Twitter och Facebook – kring 30 procent har även blivit påverkade av sociala medier för att rösta.

22.28

Mitt Romney har anlänt till Pittsburgh, delstaten Pennsylvanias näst största stad efter Philadelphia. Där rapporterar lokaltidningen Pittsburgh Post-Gazette ett exempel på att det har förekommit problem med röstningsmaskinerna. En maskin i Perry County i centrala Pennsylvania fick kalibreras om sedan man observerat att den givit en Obama-röst till Romney, uppger TT.

22.22

Förutom att välja president röstar amerikanerna även om en hel del annat under samma valdag – bland annat röstar man i staden Wichita om att tillägga fluor i drickvattnet, och i delstaten Michigan ska man bestämma hur det blir med bron till Kanada. Läs mer på BBC.

22.02

Minns du Herman Cain som trasslade in sig i kvinnoäffarer under sin valkampanj och föll av rejset? Nyhetsbloggen Talking Points Memo listar de sämsta och bästa ögonblicken under valkampanjen – se ett sammelsurium av kampanjvideon som både chockerat och berört.

21.57

Om du vill ha sternhård koll på läget inför valet kan det löna sig att kolla in #elections2012 på Twitter!

21.31

Både Romneys och Obamas kampanjer har fokuserat mycket på olika löften och visioner för USA:s ekonomi under den närmaste framtiden. Nu skriver CNN ändå att valets utgång knappast kommer att ha särskilt stor inverkan på USA:s ekonomi 2013.

21.24

Samtidigt som röstningen är i full gång på östkusten bekräftas uppgifterna om att en ny storm är i antågande. Den väntas nå delstaterna New York och New Jersey på onsdag.

21.18

I sin hemstad Chicago gratulerade Obama sin rival Mitt Romney till en "livfull kampanj", enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag vet att hans anhängare är precis lika engagerade och entusiastiska och jobbar lika hårt i dag, sade Obama.

Analytiker har betecknat kampanjen som en av de mest negativa någonsin.

20.50

Om världen skulle välja skulle president Obama sitta fyra år till, skriver nyhetsbloggen The Huffington Post. Tyvärr får vi inte det, däremot får vi spela presidentspelet på brittiska tidningens The Guardians sida! 

20.31

I Maryland klagar väljarna på kyla och långa köer.

– Aldrig tidigare har jag sett en så här lång kö, sade en kvinna i lång vinterjacka som kommit till platsen.

– Jag försökte flera gånger förhandsrösta, men köerna var alldeles omöjliga, klagar hon.

20.16

Mitt Romney talade sent i går kväll i New Hampshire, där han sade att USA skulle få en ny start under hans ledning, att han skulle återuppliva den amerikanska drömmen.

20.11

CNN rapporterar att en rörd Barack Obama håller ett mycket känslosamt avslutande tal till väljarna.

20.03

Vem som än står som segrare i morgon bitti kan räkna med en tuff fyraårsperiod, med en ekonomisk röra, stora utrikespolitiska utmaningar och en oenig, trilskande kongress att tampas med. Valkampanjen har varit historiskt dyr, och också påfallande negativ och svartmålande.

19.50

I Chicago verkar det inte vara något fel på väljarnas röstningsiver. En ung, höggravid förstagångsväljare var i ilfart på väg till sjukhuset för att föda, men stannade till vid en vallokal för att rösta, uppger TT.

19.29

President Obama gör enligt TT ett överraskningsbesök på det lokala kampanjkontoret i Hyde Park i Chicago. Han möts av stående applåder och kramar från kampanjarbetarna.

Samtidigt landar Mitt Romney i ett soligt Cleveland i Ohio, där han ska hålla ett sista kampanjmöte.

19.19

På östkusten har man riggat upp provisoriska vallokaler eftersom orkanen Sandy förstört många skolor och postkontor. Enligt de första uppgifterna verkar stormens förödelse inte ha lamslagit valdeltagandet. Tidningen New York Times rapporterar att många väljare köade utanför vallokalerna redan före soluppgången. 

18.30

De första rösterna räknade i det lilla New Hampshire-samhället Dixville Notch vid östkusten, 30 kilometer från gränsen mot Kanada. Obama och Romney får fem röster var. En fingervisning om den minimala skillnaden mellan kandidaterna, enligt nyhetsbyrån AFP

17.30

Mitt Romney och hans hustru Ann röstar i Massachusets. Barack Obama har röstat på förhand. Röstningen i full gång i största delen av USA.